Hagyományőrzés

2024.09.15. 11:49

Jót kukoricáztak az Oncsa háznál, éppen úgy, mint nagyapáik - videóval

A puszta, a tanyasi élet s tárgyi értékeinek a megmentése, a jövő nemzedékének az ismeretek átadása a kardoskúti Oncsa ház és gazdájának, Bodrogi József családjának célja. Ilyenkor, ősszel fosztókázni (kukoricázni) hívnak kicsiket és nagyokat. Éppen olyan volt a hangulat szombaton, mint évtizedekkel ezelőtt – állították azok, akik a kézzel végzett mezőgazdasági munkát nem feledték. Sőt!

Csete Ilona

Hagyományos kukoricafosztásra hívta az érdeklődőket a helytörténeti kiállítóhely, a kardoskúti Oncsa ház, hogy a családokkal együtt kukoricázhassanak. S hogy ez mit is jelent?

Családi program a fosztókázás már 8. éve Kardoskúton. A szerző felvétele

A kukorica betakarítása szeptemberben kezdődött el. Ilyenkor csuhéval együtt tördelték le a csöveket, mert így volt gyorsabb, aztán a letördelt kukoricát szekérre rakták és hazaszállították. Ezután jött a kukoricafosztás, amit esténként a rokonok, szomszédok együttesen végeztek. Kibontották a csöveket, közben meséltek, daloltak, gyakran táncoltak is – valahogy így volt ez régen.

Ezt a hangulatot igyekeznek visszahozni, a fiatalokkal megismertetni a kardoskúti Oncsa háznál évről évre. Az idei már a 8. fosztóka volt.

Amikor megérkeztünk, az Oncsa ház udvarán, a harmatos fűben vidáman hancúroztak a gyerekek, ha kedvük volt, bekapcsolódtak a kukorica morzsolásába (a kukoricát kézzel pergették le a csutkáról) az esőtől védett helyen. Két kis lurkó a csutkákkal kardozni kezdett nagyokat kacagva. Egy náluk kisebb fiúcska pedig a lemorzsolt kukoricaszemeket csorgatta kezei közül. A fosztókára érkezők, a már rutinosak egymásnak és a kezdőknek mutatták, milyen is a szakszerű morzsolás, a kukorica csuhézása s közben jókat beszélgettek. Néha megpihentek, olyankor a közeli, szépen terített asztalhoz mentek. Nagyon sok finomságot kóstolhattak, majd szavaztak.

Arról már a házigazdáink, Bodrogiék, meséltek, hogy a fosztókázás programjához minden évben hirdetnek Sütemények nagyanyáink asztaláról címmel versenyt. Egy szépen pingált vándortálat vihetett haza az idei győztes.

Íme az eredmények: nem talált legyőzőre Molnár Mihály hájas kiflije. Második lett Molnár Enikő almás pitéje, harmadik Barna Imre Lászlónénak a vízen kőtt süteménye.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában