Békés vármegye

2024.09.05. 19:38

Elmondták az iskolákban, hogy mit csinálnak a mobiltelefonokkal

Életbe lépett az a szabályozás, amely korlátozza az iskolákban a mobiltelefonok használatát. Bár a diákok bevihetik a készülékeiket az intézményekbe, azokat le is kell adniuk. Több Békés vármegyei általános és középiskolában meséltek arról, hogy miként gyűjtik be a mobiltelefonokat, hogy hol tárolják azokat a nap folyamán, illetve, hogy a diákok hogyan kapják vissza a készülékeiket.

Licska Balázs

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában. Az MTI írása szerint dr. Varga-Bajusz Veronika elmondta: a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését felmérések előzték meg, ezek pedig azt mutatták, hogy mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek az intézkedésekkel. 

mobil, mobiltelefon, iskola, diákok
A diákoknak az iskolába érkezéskor le kell adniuk a mobiltelefonokat, oktatási célra azonban továbbra is használhatók a készülékek. Illusztráció: MW

A békéscsabai katolikus iskolában évek óta ez a szokás

A békéscsabai katolikus iskolában nem hozott újdonságot a mobiltelefonokkal kapcsolatos szabályozás, mivel évek óta szokás, hogy leadják a diákok a készüléküket az intézménybe való belépéskor, és azt csak távozáskor kapják vissza – osztotta meg Bódiné Bazsó Tünde, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója. Az alsósok között elenyésző azok száma, akik visznek magukkal mobiltelefont az iskolába, a felsősök között többen vannak.

Készíttettek minden felsős osztály számára egy dobozt, amely több különálló és bélelt rekesszel rendelkezik, és ezekbe külön-külön teszik bele a készülékeiket a tanulók. Az osztályfőnök vagy az a pedagógus, aki az első órát tartja az osztálynak, 7 óra 45 perckor beviszi a megtelt dobozt a tanári szobába, és azt egy külön erre a célra kialakított helyen tárolják. Napközben aztán a doboz lekerül a portára, és amikor a diákok távoznak, akkor a portán visszakapják a mobiltelefont.

– A szabályt azért vezettük be évekkel ezelőtt, mert láttuk, hogy a szüneteket az Instagramon és a Facebookon élik a gyerekek, nem egymás között – magyarázta Bódiné Bazsó Tünde. Az igazgató hozzátette, hogy most viszont együtt vannak a fiatalok, a fiúk fociznak, a lányok csacsognak. Azaz élik a diákok életét. Azt is tapasztalják viszont, hogy amikor a tanulók távozáskor visszakapják a mobiltelefont, akkor rögtön belefeledkeznek.

Mindenkihez eljut az információ, mindenkit el lehet érni

Nem a mobiltelefonokra helyezzük a hangsúlyt a pedagógiai munka során. Rendelkezésre áll az iskolai eszközpark, ott van az informatikaterem, vannak laptopok és tabletek, ha esetleg például egy Kahoot! kvízt szeretne játszani a diákokkal a pedagógus – folytatta.

Elfogadták a szülők is ezt a szabályt – hangsúlyozta. Mint mondta, a mindennapokban, a szülő és gyermek közötti kapcsolat tartásában sem okoz problémát, hogy elzárták a mobiltelefonokat. Ugyanis, ha egy tanuló például megbetegszik, belázasodik, értesítik a szülőt. Utóbbiak pedig többek között a központi telefonszámon is szólhatnak, ha valamit üzennének a gyermeküknek, például, hogy elmarad a délutáni foglalkozás, vagy hogy más megy érte.

Eljut az információ mindenkihez, mindenkit el tudnak érni – emelte ki Bódiné Bazsó Tünde igazgató, hozzátéve, hogy mivel viszonylag kis intézményről van szó, mindenkit név szerint ismernek a békéscsabai katolikus iskolában.

Szeghalmon irodába viszik, zárható szekrénybe teszik a mobiltelefonokat

A házirend alapján órákon eddig sem lehetett mobiltelefonokat használni, most csupán annyi a különbség, hogy a szünetekben sem lehet – összegzett Somogyiné Ambrus Erika. A szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium igazgatója hangsúlyozta, hogy az intézmény minden olyan kötelezettségének eleget tett, amelyet a kormányrendelet előírt a számára.

20240613_telefonhasziskola_ut (2)
Nincs már mobilozás az iskolákban. Illusztráció: MW-archív

Ennek értelmében az osztályfőnökök az első óra előtt begyűjtik a tanulóktól a mobiltelefonokat, és azokat az irodába viszik, egy zárható szekrénybe teszik. A tanítási idő végén pedig a diákok itt, az irodában kérhetik ki az iskolatitkártól a készüléküket. Azoknál maradhat csak ott a mobiltelefon, akik orvosi igazolással rendelkeznek, például cukorbetegség vagy olyan egészségügyi állapot miatt, amely állandó készenlétet igényel.

Az intézményvezető azzal kapcsolatban, hogy ki lehet-e játszani a szabályokat, hangsúlyozta: a szeghalmi gimnazisták mindig felelősségteljesen viselkednek, tudomásul vették, hogy ez egy olyan rendelkezés, amelyet be kell tartani, a pedagógusok pedig megbíznak a tanulókban.

A Péter András Gimnázium és Kollégium igazgatója hozzátette: az órákon sincs szükség a mobiltelefonokra, mivel az intézmény megfelelően ellátott infokommunikációs eszközökkel. Ha kell, akkor elő lehet venni, azonnal üzembe lehet helyezni a laptopokat, a tableteket.

Sarkadon rájöttek a diákok, hogy mobiltelefon nélkül is van élet

Zökkenőmentesen indult minden, a diákokat nem érte meglepetésként, hogy le kell adniuk a mobiltelefonokat, mivel benne volt a hírekben – mondta Molnárné Juhász Annamária, a sarkadi GYSZC Ady Endre-Bay Zoltán Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A gyerekek rájöttek arra, hogy mobiltelefon nélkül is van élet. Zsizsegnek, beszélgetnek, a légkör pedig teljesen nyugodt

 – folytatta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tízperces szünetek nem adnak lehetőséget nagy eszmecserékre, hiszen át kell menni egyik teremből a másikba, testnevelésóra előtt vagy után pedig át kell öltözni, ami szintén időigényes.

Arról, hogy mi történik a készülékekkel az intézmény falain belül, elmondta: a nap elején az első órát tartó pedagógus begyűjti a mobiltelefonokat. Minden osztálynak van saját doboza, a készülékek pedig külön borítékokba kerülnek. A dobozokat aztán elviszik a titkárságra, ott vannak egész nap, a nap végén pedig az utolsó órát tartó szakember kiosztja a mobiltelefonokat.

Nem fizet a biztosító, ha eltűnik a mobiltelefon

Nincs biztosítás az iskolákban leadott mobiltelefonok védelmére, és az intézményeknek a jövőben sem lesz sok esélyük felelősségbiztosítással fedezni a készülékek tárolása során bekövetkező károkat – derült ki az Insura.hu biztosításközvetítő portál elemzéséből. Mint írták: jelenleg a mobiltelefonok tulajdonosai csak olyan biztosítást tudnak kötni vásárláskor, amelyek sérülés esetén fizetnek, iskolában történt eltűnés esetén azonban nem.

Ha a tárolásra kijelölt helyről eltűnik egy mobiltelefon, egy biztosítói térítéshez elengedhetetlen annak bizonyítása, hogy valóban benne is volt, ami naponta átadási bizonylatok alkalmazását igényelné, amelynek minimális információként a készülék gyártási számát is tartalmaznia kellene – magyarázta dr. Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója. – Egyedül ez a tényező annyi pótlólagos adminisztrációs terhet jelentene, amelyet az iskolák nem képesek kezelni.

Az Insura.hu közleménye szerint eltérő gyakorlati megoldásokkal próbálkoznak az intézmények: van, ahol a diákoknak van lehetőségük a saját öltözőszekrényükben elzárni a mobiltelefont. Máshol az osztályteremben helyezik el az összegyűjtött készülékeket, illetve van, ahol az összeset egy helyre, egy irodába viszik. A különböző megoldások eltérő biztonsági feltételeket jelentenek, ami egy biztosító számára lehetetlenné teszi egységes felelősségbiztosítási termék kialakítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában