Nappali ellátás

4 órája

Bezár a Napraforgó, a város segít a fogyatékossággal élőkön

Mi lesz az ellátottakkal azt követően, hogy megszűnik hamarosan a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Napraforgó intézményében a fogyatékossággal élők nappali ellátása? A Napraforgó ügye is napirendre került Békéscsabán, a városi közgyűlés csütörtöki ülésén.

Licska Balázs

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: az egyesület komoly mértékben járul hozzá a fogyatékossággal élők gondozásához, fejlesztéséhez. Sok éve működtetik a rendszert, elismerésre méltó módon. Ezt figyelembe véve biztosította az önkormányzat a volt 3. Számú Általános Iskola Kölcsey utcai épületét is az egyesület számára, hogy ott otthonra lelhessen. Az egyesület pedig korszerűsítette, sőt bővítette is pár éve az épület egyik szárnyát.

Napraforgó, bezárás, Békéscsaba
Megszűnik hamarosan a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Napraforgó intézményében a fogyatékossággal élők nappali ellátása . Fotó: Bencsik Ádám

Megszűnik a Napraforgóban a fogyatékossággal élők nappali ellátása 

Hozzátette: nemrég értesültek arról, hogy a nappali ellátás egy részénél megszűnik a szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy bezár a Kölcsey utcában a MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye, ahol főleg fiatal felnőttekről gondoskodnak. Mindez a Napraforgó EGYMI-t – vagyis az óvodát, a fejlesztő nevelés-oktatást végző iskolát, illetve a pedagógiai szakszolgálatot – nem érinti. 

Számos lépést tett az ügyben az önkormányzat

A városvezető kiemelte: erről az egyesület döntött. Viszont az önkormányzatnak jelentkezett feladata. A városi közgyűlés elé került anyagban pedig felsorolták, hogy az elmúlt időszakban milyen intézkedéseket tettek, hogy a fogyatékossággal élők és az érintett családok sorsát megnyugtatóan rendezzék. Hangsúlyozta: erre törekszenek civil szervezetek segítségével.

Plusz támogatást kaphat az önkormányzat

Paláncz György alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az önkormányzatnak kell felelősséget vállalnia a fogyatékossággal élőkért. Az ügy megoldása érdekében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő tárgyalt a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságával, és biztató hírt hozott: a kormányzat hajlandó egy kiegészítő támogatást biztosítani az önkormányzat számára, hogy a város megszervezze azok ellátását, akik sorsát más módon nem sikerült rendezni. A városvezető megerősítette: a plusz támogatás iránti kérelmet előkészítették és elküldik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában