Országos Román Gasztronómiai Fesztivál

2024.09.03. 17:57

Ratyisét is rittyentenek a méhkeréki asszonyok

Szeptember 14-én, szombaton immáron tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált és Családi Napot, amelynek a gyulai várkert ad otthont – jelentette be a helyszínen megtartott keddi sajtótájékoztatón Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke. Az Országos Román Gasztronómiai Fesztivál kulturális, könnyűzenei és családi programokkal is várja az érdeklődőket.

Papp Gábor

Kozma György az Országos Román Gasztronómiai Fesztiválról elmondta, a 10 órakor kezdődő, ingyenes, egész napos rendezvény célja, hogy erősítsék a baráti közösségeket, építsék a közösségeket.

Kozma György, dr. Novákné Gurzó Mária, Országos Román Gazstronómiai Fesztivál, Gyula
Kozma György és dr. Novákné Gurzó Mária, az Országos Román Művelődési és Közösségi Ház igazgatója mutatta be a rendezvényt
Fotó: Bencsik Ádám

– Az esemény központi eleme ebben az évben is a gasztronómia, a főzés lesz. Tavaly több mint félszáz csapat jelentkezett, és várhatóan idén is körülbelül ennyi résztvevőt várunk, települési nemzetiségi önkormányzatokat, civil egyesületeket, baráti társaságokat – tette hozzá. – Az ételeket háromfős zsűri értékeli majd. Jelentkezni vasárnapig lehet a megmérettetésre, az országos önkormányzat pedig egyenként öt kiló, választás szerint sertés-, marha-, vagy csirkehúst biztosít a csapatoknak.

Országos Román Gasztronómiai Fesztivál: bemutatják értékeiket

Hangsúlyozta, a fesztivált ötödik alkalommal rendezik meg a várkertben, hogy megmutassák a román nemzetiséget a többségi társadalomnak, és hogy emeljék a program rangját és presztízsét. A gyulai önkormányzat ingyenesen biztosítja a helyszínt a rendezvényhez.

Kifejtette, a fesztiválon ezért a gasztronómia mellett nemzetiségi értékeik is helyet kapnak.

Kultúrcsoportok, romániai fellépők, Lorenna

– Valamennyi magyarországi román nemzetiségi kultúrcsoportunk fel fog lépni, és lesznek romániai fellépők is – folytatta a gondolatot. A kultúrcsoportok mellett lesznek kiállítók is, akik hímzéseket, kézműves tárgyakat, kézműves ételeket, népviseletet egyaránt bemutatnak majd. Tavalyi sikeres fellépése után ismét koncertet ad a romániai Lorenna énekesnő. Ezt követően diszkó lesz Széplaki Attila és Ravasz Attilával.

Kitért arra, hogy újdonságként nagyszínpadot állítanak fel a kastély oldalán, hogy a programok még jobban integrálódjanak. 

Családi programok, finom ételek

A családi nap keretében fellép Pepe Manó, lesz ugrálóvár, kézműves foglalkozás, arcfestés. 

Az országos román önkormányzat és a román művelődési ház a Miruna Egyesület közreműködésvel román csorbát főznek majd, és ételosztást tartanak. A Kétegyházi Román-Magyar Egyesület és a méhkeréki asszonyok pedig hagyományos ratyisét készítenek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában