Csak egy kötelező

1 órája

Tárgyalnak arról, hogy lesz-e ősszel lomtalanítás Békéscsabán

Egyelőre kérdéses, hogy lesz-e most ősszel lomtalanítás Békéscsabán – ismertette a pénteken tartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester. Hozzátette: jogszabály szerint évente egy akciót kötelező tartani, és idén tavasszal ez lezajlott, tehát tárgyalnak, hogy lesz-e ősszel lomtalanítás. A városvezető beszélt arról is, hogy mi lesz a Napraforgó bezárását követően a közepes és súlyos fogyatékossággal élőkkel, hogy a város milyen lépéseket tett.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a tavaly nyártól a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. feladata a hulladékgazdálkodás, kivették az önkormányzatok feladatköréből. Módosult a vonatkozó jogszabály is, és így immár az szerepel benne, hogy évente minimum egy lomtalanítást kell tartani. Békéscsabán tavasszal volt, a szemétszállító cég pedig őszre nem tüntetett fel időpontot, hogy mikor lenne ilyen akció. Hangsúlyozta: elkezdődött az egyeztetés, hogy miként lehetne tartani ősszel lomtalanítást Békéscsabán. 

ősszel lomtalanítás, Békéscsaba, Szarvas Péter, sajtótájékoztató
Tárgyalnak arról, hogy lesz-e ősszel lomtalanítás Békéscsabán – mondta Szarvas Péter polgármester a pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Illusztráció: MW-archív

Kérdéses, hogy lesz-e ősszel lomtalanítás, de működik a hulladékudvar

Év elejétől működik Békéscsabán, a Kétegyházi útról nyíló Bohn Mihály utcában hulladékudvar, amely hétfőtől szombatig elérhető – hangsúlyozta Szarvas Péter polgármester a pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy itt térítésmentesen le lehet adni háztartási mennyiségben a feleslegessé vált lomokat, de például a gumikat, az elektromos eszközöket, az akkumulátorokat is. 

Bezár a Napraforgó, hét ellátottról gondoskodik az önkormányzat

A városvezető emlékeztetett: a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete korábban bejelentette, hogy bezár a Napraforgó egy része, a fogyatékosok nappali intézménye a Kölcsey utcában. Emiatt az önkormányzatnak feladata jelentkezett, mivel jogszabály szerint a városnak kell megszerveznie az eddig itt ellátottak ellátását. Mivel rendkívül érzékeny területről, fogyatékossággal élőkről van szó, szoros együttműködést alakítottak ki a családokkal, és úgy tűnik, hogy hét olyan ellátottról kell gondoskodnia az önkormányzatnak, akik máshol eddig nem találtak elhelyezést.

Szarvas Péter, sajtótájékoztató
Szarvas Péter: a volt Körös Hotel területén jelenleg a terület karbantartására van forrás. Fotó: Licska Balázs

Békéscsaba készen áll arra, hogy megszervezze az ellátásukat, az önkormányzat vagy a kistérség intézménye ad ennek keretet – emelte ki. Három lehetséges helyszín jött szóba, mindegyik megfelel a követelményeknek, azaz van például akadálymentes bejárat és mosdó is. Amellett döntenek, amelyik a családoknak a leginkább megfelelő. A tárgyi feltételek tehát rendelkezésre állnak, a személyiek egyelőre nem, de folyamatban van. Az önkormányzat fedezi az ellátás során felmerülő, szükséges költségeket, és bíznak benne, hogy kapnak a kormánytól kiegészítő támogatást a feladatra.

Megkapta Békéscsaba az államtól a volt Körös Hotel területét

A magyar államtól idén március 19-én térítésmentesen megkapta az önkormányzat azt a Kossuth téri ingatlant, ahol egykor a Körös Hotel állt – jelentette be. A volt szálloda telke immár közterületként szolgál, az önkormányzat ennek megfelelően gondoskodik a karbantartásáról. Az ingatlan szomszédságában, magánberuházásban egy – egészségüggyel kapcsolatos – építkezés zajlik, és emiatt a közterület egy részét a beruházó rendelkezésére bocsájtották.

Forrás kérdése, hogy mi lesz a volt Körös Hotel épülete helyén. Jelenleg arra van pénz, hogy karbantartsák a területet – mondta a városvezető. Korábban szóba került mélygarázs is, hogy enyhítsenek a belváros parkolási problémáin, de egy ilyen fejlesztés több milliárd forintba kerülne, amire jelenleg nincs forrás. Szarvas Péter polgármester apróbb fejlesztést tud elképzelni, rendezett zöldterületet, amely megjelenésében is tükrözi, hogy a Munkácsy Negyedben helyezkedik el.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában