Járőrbajnokság

2 órája

Sárgarigók vonulása: a hazai csapat nyerte a tartalékos katonák csabai versenyét – galériával

Ötödik alkalommal szervezték meg a Sárgarigók Vonulása elnevezésű járőrversenyt Békésben, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj szervezésében. A nemzetközi járőrbajnokság, a Sárgarigók Vonulása Békéscsabán, az AB-Expo, Póstelek és a repülőtér területén zajlott. A verseny zárórendezvényét vasárnap délelőtt tartották meg a Szent István téren.

Dinya Magdolna

1883 egy olyan békeév volt, amely megváltoztatta Békés vármegye katonai történetét. Ebben az időszakban alakult meg a Császári és Királyi 101. Gyalogezred, ahol a környék fiatalemberei töltötték sorkatonai szolgálatukat. A honvéd és császári alakulatok között állandó volt a rivalizálás. Mivel a 101. Gyalogezred színe kénsárga volt, hamar gúnynevet kapott Sárgarigók elnevezéssel. A Sárgarigók ezrede 1918-ig működött az első világháború végeztével, és ahogy a többit, ezt az is ezredet feloszlatták, a monarchia széthullott. A Sárgarigók szétszéledtek, egy emlékoszlop hirdeti történelmüket Békéscsaba főterén. Békés vármegyében több kisebb nagyobb katonai szervezet volt az elmúlt 100 évben, de a Sárgarigó vagy a 101-es hadrendi számú egy sem.

Sárgarigók, vonulás, tartalékos katonák, járőrbajnokság,Békéscsaba
Ötödik alkalommal szervezték meg a Sárgarigók Vonulása járőrbajnokságot 
Fotó: Dinya Magdolna

A sárgarigók vonulása járőrbajnokság állandó elemévé vált a Tartalékos Honvédek Napi rendezvénysorozatának

A feloszlás követő kerek 100 esztendő leteltével viszont Békésben is megalakult egy olyan szervezet, amely a történelmi hagyományra építve megkapta és büszkén viseli a 101-es számot és azon fáradozik, hogy méltó emléket állítson az elődöknek. Ezért rendezték meg minden évben ezt az eseményt, amely 2019-ben indult útjára, és amely az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Kezdetben csak az ország keleti felében lévő zászlóaljak, majd országosan, továbbiakban pedig külföldről is érkeztek tartalékos katonák az eseményre. A Sárgarigók vonulása állandó elemévé vált a Tartalékos Honvédek Napi rendezvénysorozatának. 

Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka kiemelte, a viadalban elsőnek lenni minden katona fő kívánsága, de itt nem csak ez a fontos. Fontosabbnak tartja a versenyszellemet és a kialakuló zászlóaljak közötti és nemzetközi személyes kapcsolatokat, barátságokat. Ugyanígy jelentős számára, hogy minden tartalékos katonához eljuttassák a Sárgarigók üzenetét, példamutatást kitartásból, hazaszeretetből és katonai helytállásból.

Dr. Drót László dandártábornok, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka a záróünnepségen elmondta, ez a verseny a Magyar Tartalékos Honvédek napja alkalmából, tervezett programok egyik kiemelkedő eseménye, mely méltán vált hagyománnyá. 

Az itt jelenlévők képességeikben és elkötelezettségükben egyaránt bizonyították, megmutatták, hogy az ország védelme iránti hűség és odaadás töretlen. A versenyt úgy alakították ki a szervezők, hogy az nem csak a hazai, de a nemzetközi tartalékos katonák közötti együttműködést is elősegíti. Ezt a szellemiséget erősíti az amerikai, lengyel és magyar tartalékos katonák közös jelenléte is. A területvédelmi tartalékos katonák rendszere folyamatosan fejlődik és hozzájárul az ország biztonságához.

Az eredményhirdetésen több különdíjat is átadtak a csapatoknak és az egyénileg legjobban teljesítőknek

A helyezések kialakulásában szerepet játszott a versenyzők szellemi és fizikai felkészültsége, gyorsasága és helyzetfelismerése. A Sárgarigók Vonulása 2024 nemzetközi járőrbajnokságon harmadik helyezést ért el a Lengyel Területvédelmi Erők csapata. Második helyen végzett az Amerikai Egyesült Államok kettes számú csapata Ohioból. Az első helyezést pedig a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj csapata érdemelte ki.

A járőrbajnokságon a feladatokat a csapatoknak önállóan kellett teljesíteniük

Ez a kihívás nemcsak az egyéni képességeiket, hanem a csapatszellemet, a gyors döntéshozatalt és az önállóságot is próbára tette. A feladatok között szerepelt egy 15 kérdésből álló teszt kitöltése, NATO ismeretek témakörben. AK-63D típusú gépkarabély, CZ BREN2 gépkarabély, valamint PKM géppuska szét és összeszerelése. Ezenkívül volt lövészet AirSoft fegyverekkel, különböző egészségügyi feladatok, célba dobás gyakorló kézigránátokkal. Túlélési feladatoknál tűzgyújtást, menedéképítést és víztisztítást is végre kellett hajtaniuk a versenyzőknek. Katonai tereptannál meghatározott tájékozódási pontokat kellett megkeresniük a csapatoknak Pósteleken, térkép és tájoló segítségével a megadott koordináták alapján. A versenyszámok között szerepelt többek között egy erőltetett, gyorsított gyalogmenet is, mely 6-8 kilométert foglalt magába. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában