Hegymászás

2 órája

Minek ment oda? Suhajda Szilárd történetével kezdődik az új sorozat

A békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd élettörténetével indul a Spektrum új sorozata, a Minek ment oda, amely arra keresi a választ, mi motiválja a hegymászókat, hogy oxigénpalack nélkül vágjanak neki a nyolcezres csúcsoknak. A sorozat 6 epizódjában ismert magyar hegymászók személyes történetei, így Suhajda Szilárd élete tárulnak a nézők elé. Három ma is élő alpinista, és három olyan legenda, akik a mászásra tették fel életüket, ám végül nem tértek vissza – írta az Origo.hu.

Papp Gábor

Suhajda Szilárd eltűnését és a megtalálására indított mentőakciót tavaly azok is aggódva és reménykedve követték nyomon, akik korábban semmilyen hegymászással kapcsolatos tudással vagy tapasztalattal nem rendelkeztek. A hegymászó tragédiáját követő médiavisszhang és a többségében együttérző, néhány esetben azonban fájdalmasan érzéketlen véleménynyilvánítás nemcsak széleskörű társadalmi érdeklődésről, hanem egyfajta értetlenségről is árulkodott.

Suhajda Szilárd, történet, sorozat
Suhajda Szilárd élettörténetét mutatja be elsőként az új sorozat. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd oldala

Suhajda Szilárd: a csabai hegymászó élettörténetével indítanak

A Spektrum legújabb saját gyártású műsora, a Minek ment oda betekintést nyújt a „tiszta” – oxigénpalackra nem támaszkodó – expedíciós hegymászás világába, valamint elbeszéli a Himalája koronája magyar teljesítésének történetét hat legendás magyar hegymászó életútján keresztül. A drámai, gyakran szívmelengető, bizonyos esetekben megrázó epizódok főszereplői Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Klein Dávid, Nedeczky Júlia, Suhajda Szilárd és Várkonyi László – a hazai expedíciós hegymászás meghatározó alakjai, akik mérföldkőnek számító első magyar csúcsmászásokat hajtottak végre.

Tragédiák alkalmával a laikusok gyakran áldozathibáztató kommentje a „minek ment oda”. Suhajda Szilárd élettörténetével és tragédiájával indul a Spektrum új sorozata, a Minek ment oda, amely arra keresi a választ, mi motiválja a hegymászókat, hogy oxigénpalack nélkül vágjanak neki a nyolcezres csúcsoknak.

Válaszokat keresnek

A Minek ment oda epizódjai nemcsak sikeres nyolcezres csúcsmászásokat és három tragédiával végződő expedíciót járnak körbe. A készítők megszólaltatják a hegymászókat, családtagjaikat, barátaikat és alpinista kollégáikat, a hegymászást minél több aspektusból bemutatva. Arra keresik a választ, mi hajtja a magas hegyek megszállottjait, dacolva az élet elvesztésének lehetőségével, hátrahagyva családjukat? A sorozatnak köszönhetően a nézők közelebb kerülhetnek a hegymászók motivációinak megértéséhez, betekintést nyerhetnek a sportolók életébe és többet tudhatnak meg a hegymászás értelméről, alpinistáink rendkívüli eredményeiről.

Hét országban forgattak

A grandiózus produkció nemcsak látványvilágában nagyszabású; a forgatás 7 országban 25 helyszínen zajlott Marokkótól Pakisztánon át az olyan közeli hegyekig, mint az osztrák Alpok vagy a szlovák Magas Tátra. A 6 főszereplőről szóló epizódokban összesen 51 szakértő, hegymászó, családtag szólal meg. A hat rész elkészültében Géczy Dávid rendező segítségére voltak az elhunyt sportolók családtagjaitól kapott felvételek, kép- és hanganyagok, naplórészletek.

Minek ment oda premier 2024.10.06. vasárnap 21 órakor a Spektrumon.

 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában