Külügy

2024.09.04. 18:07

Szijjártó Péterrel Bukarestben járt dr. Kovács József – videóval

A kormány mindent megtesz azért, hogy Románia még idén, a magyar európai uniós elnökség időszaka alatt csatlakozhasson a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben. A delegációval a román fővárosba utazott dr. Kovács József, Gyula és térsége országgyűlési képviselője.

Beol.hu

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a román belügyminiszterrel folytatott egyeztetését követően először is leszögezte, hogy hazánknak nemzeti érdeke a szomszédos ország csatlakozása a schengeni övezethez, minthogy a közúti határellenőrzés megszűnésével egyrészt eltűnnének a hosszú sorok az átkelőknél, másrészt a forgalom rendelkezésére lehetne bocsátani azonnal tíz, jelenleg csak szombaton használható közúti kapcsolatot. Kiemelte, hogy mindezzel egyszerűbb lesz a kapcsolattartás a határ két oldalán élő magyar közösségek között is.

Bukarest, Magyarország, Románia, tárgyalás
Hazánk delegációja Bukarestben
Fotó: Dr. Kovács József/Facebook

Arra is kitért, hogy Románia Magyarország egyik legfőbb exportpiaca, így a vállalatok számára is rendkívül kedvező lenne a schengeni tagság, ezáltal még jobb eredményeket mutathatnának fel.

Dr. Kovács József a Facebook-oldalán kiemelte, a miniszter tárgyalt a nagy mennyiségű, zöld villamosenergia érkezéséről a Kaszpi-tenger térségéből.

Továbbá mindent megtettünk azért, hogy Románia még idén csatlakozhasson a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Ezzel eltűnnének a hosszú sorok az átkelőknél, valamint tíz, jelenleg csak szombaton használható közúti határátkelő megnyitására is lehetőség nyílna, melyben választókerületem is nagyban érintett.

A Külügyminisztérium közleménye alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: már közel van az a pont az azerbajdzsáni és georgiai zöld villamosenergia jövőbeli magyarországi és romániai importját lehetővé tévő projektben, ahonnan már nem lehet visszafordulni. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-azeri-georgiai-román zöldenergia-szállítási partnerségről szóló megbeszélésen először is arra figyelmeztetett, hogy az emberiség a veszélyek korában él, amikor is az energiabiztonság kritikus eleme a nemzetbiztonságnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában