Minden ami szilva

2024.09.13. 20:41

Megkezdődött a háromnapos szilvaünnep Szarvason – galériával

Immár 26. alkalommal rendezik meg a Szarvasi Szilvanapokat, mely péntek délután új helyszínen, a Kacsa tónál vette kezdetét. A térség egyik legjelentősebb gasztrokulturális rendezvényén három napon át több mint 40 program várja a látogatókat.

Vincze Attila

A fesztivál hagyományos módon egy felvonulással indult volna az Ótemplomtól egészen a Várkertig, ám az esős időjárás miatt végül a „teknősbéka” rendezvényháznál felállított színpadnál egy térzenei produkcióval kezdődött el a nagyszabású programsorozat. A Szarvasi Muslincák férfikar pálinkás nótáit követően először Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Zalai Mihály kiemelte, az idei szilvanap azért különleges, mert egy új helyszínen mutatkozik be a rendezvény. Mint mondta, bő egy évvel ezelőtt, amikor még zajlott az építkezés, ő maga se gondolta volna, hogy egy ilyen kiváló helyszíne lesz a jövőbeli szilvanapoknak és számos más szarvasi rendezvénynek. Az elnök hangsúlyozta, a jó hangulat itt mindig megalapozott, hiszen ezek a napok a szarvasi önazonosság ünnepét is jelentik. Megjegyezte, korábban még Tótkomlóson egy régi ház előtti szilvafasor láttán döbbent rá, hogy ez a gyümölcsfa mennyire hozzátartozik a szlovákok által lakott települések képéhez. Rámutatott, eleink azért ültették ezeket a növényeket, hogy azoknak később haszna legyen, hisz a fák terméséből például lekvár vagy éppen pálinka készül azóta is.

szilva, gasztrokulturális, fesztivál, Szarvas, Molnár Etele
A XXVI. Szarvasi Szilvanapokat Molnár Etele, a város alpolgármestere nyitotta meg
Fotó: Vincze Attila

A szervezők az új helyszínen számos különlegességgel készültek a látogatók számára

A rendezvényt Babák Mihály polgármester egészségügyi problémái miatt Molnár Etele alpolgármester nyitotta meg. Beszédében elmondta, igyekeztek úgy összeállítani a szilvanapok programját, hogy az új helyszín megfeleljen annak a nagyobb létszámú tömegnek, amely várhatóan ellátogat az eseményre. Megemlítette, hogy például nemcsak a különleges díszítéssel, hanem a fényekkel is próbáltak a szervezők kedveskedni a látogatóknak. Hozzátette, idén is elkészültek azok a finomságok, amelyek a Várkertet három napig szilvamennyországgá varázsolják, majd kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek. A megnyitón köszöntőt mondott Szarvas következő polgármestere is. Hodálik Pál aki októbertől veszi át hivatalát rövid felszólalásában bízva a javuló időjárásban mindenkit arra biztatott, hogy élvezze a gasztronómiai különlegességeket, valamint a színvonalas programokat egyaránt. 

Szarvas testvértelepüléseinek képviselői is részt vesznek a rendezvényen

A hagyományoknak megfelelően Szarvas testvértelepüléseinek képviselői is ellátogattak a rendezvényre. Az ünnepségen előbb György László, az erdélyi Szentegyháza kultúráért felelős igazgatója szólt a megjelentekhez, majd a szintén erdélyi Barót településről Pál Ilona köszöntötte a szilvanapok közönségét, valamint a felvidéki város, Poprád jegyzője mondott még rövid beszédet a színpadon. Végezetül a szervező Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója, Dósová Zsuzsanna szavai után egy szilvapálinkás koccintással kezdetét vette a mulatság.

Három napig tart a szilvamennyország a Várkertben

A fesztivál számos színes programot kínál péntektől egészen vasárnap délutánig. A két színpad produkciói mellett többek között lesz szilvás receptverseny, szilvanapi hajózás, sárkányhajós erőpróba, valamint a gyermekek nagy örömére ezúttal vidámpark is várja a kicsiket és nagyokat a helyszínen. A Szarvasi Szilvanapok részletes programját ide kattintva tekinthetik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában