21 csapat

2 órája

Különleges finomságok készültek a berényi töltött káposzta fesztiválon

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivált szombaton a városi piactéren, illetve annak környékén. Az eseményen 21 csapat készítette el a saját finomságát, a töltött káposzta fesztivált emellett számos kulturális és zenei program színesítette.

Papp Gábor

Siklósi István, Mezőberény polgármester elmondta, korábban fiatalok kezdeményezték, hogy bővüljön a töltött káposzta fesztivál programja olyan elemekkel, amelyek az esti órákban is ott tartaná, illetve odavonzaná a nemzedék tagjait, tavaly már be is iktattak egy olyan programot, amelyet a fiatalok hívtak életre.

töltött káposzta fesztivál, Mezőberény, csapatok, program
Huszonegy csapat készítette el a saját finomságát a töltött káposzta fesztiválon. Fotó: Papp Gábor  

Töltött káposzta fesztivál Bagossyékkal

– Idén egy olyan helyzet állt elő, amikor egy komoly támogatásnak köszönhetően nagykoncertet is megszervezhettünk, amelynek részeként a Bagossy Brothers Company lépett fel nagy érdeklődés mellett. A művelődési ház szakemberei úgy gondolták, hogy érdemes a fesztivált és a koncertet egy helyen megtartani. Jövőre pedig a tapasztalatokat leszűrve megyünk tovább, és mindenképpen folytatjuk a Baráti Egylet Mezőberényért (BEM) által létrehozott hagyományokat. A BEM átadta a rendezés lehetőségét az önkormányzatnak, de tovább képviseljük a kezdetektől megfogalmazott célokat  – fogalmazott Siklósi István. – A fesztivál összehozza a közösségeket, amelyek tagjai teljesen más körülmények között találkozhatnak, mint az év más szakában. Baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok, intézményi közösségek, fiatalok és diákok is főznek. Olyan emberek is találkoznak, akik egyébként valószínűleg nem futnának össze, a csapatok között megvan az átjárhatóság. Tudunk beszélgetni olyan dolgokról is, amelyekre év közben nincs lehetőség. Szabadabb, könnyebb program ez.

Szerették a jalapenóst

Mint említettünk, a fesztiválon 21 csapat főzött, köztük a fiatalokból álló Betöltünk. Székely Csanád elmondta, az idei volt csapatuk harmadik szezonja a fesztiválon.

Nagyjából 18-tól 22-23 éves fiatalokat fog össze a Betöltünk. Kétfajta töltött káposztát készítettünk, egyrészt hagyományosat, másrészt egy speciálisat, amibe erős jalapeno paprikát is tettünk. Az érdeklődők körében általában egyébként ez a népszerűbb. Ebben az évben olyan 150-170 gombócot készítettünk.

Csanád elmondta, a rendezvény legfőbb erénye a közösség.  – A városban mindenki ismeri a másikat, és ilyenkor szinte együtt van az egész város – fogalmazott. Mint elárulta, többen, köztük ő is, fociznak is, és a Mezőberény délutáni meccsén is jelenésük volt, de a gasztronómiai fesztiválnak is eleget tettek.

Szerepet kaptak az erdélyi fűszerek

Szintén egészen egyedi töltött káposztával rukkoltak elő a „Füsölgő tűzoltók”. Egyed Lajos elmondta, egészen másként készíti a töltött káposztát, mint például öt évvel ezelőtt, hiszen az erdélyi fűszerek már fontos szerepet kapnak. – A piros paprikát szinte elengedtem, ellenben a fűszerek között szerepel a csombor, a kapor, a frissen őrölt vegyes bors, a köménymag, valamint füstölt hús és szalonna is – emelte ki. A finomság úgynevezett river smokerben készült, ami viszonylag egyenletes hőmérsékletet biztosít, hozza a kemenceízt, de nem azon a hőmérsékleten. Az ínyencség sikerére jellemző, hogy tavaly például a készítőjének nem is igazán jutott belőle.

Közös nyelvünk a néptánc

Mezőberényben ezekben a napokban Közös nyelvünk a néptánc címmel testvérvárosi találkozót szerveztek. Siklósi István elmondta, három testvértelepülésükről, Gútáról, Szovátáról és Csantavérről érkeztek néptáncos fiatalok.
– A testvérvárosi kapcsolatok akkor lesznek jók, ha azokba a fiatalokat is bevonjuk, és megpróbáljuk beléjük plántálni, hogy van értelme a más országban élőkkel kapcsolatot tartani – hangsúlyozta a polgármester. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában