Emlékezés

6 órája

Egy évszázada hunyt el a leggazdagabb árva, Wenckheim Krisztina

Száz évvel ezelőtt, 1924. szeptember 19-én hunyt el gróf Wenckheim Krisztina, a 19. század egyik legkiemelkedőbb magyar arisztokrata asszonya. Halálának 100. évfordulóján a szabadkígyósi Wenckheim-kastély közösségi oldalán emlékezett meg róla.

Vincze Attila

Mint a kastély Facebook-oldalán írták, gróf Wenckheim Krisztina (1849–1924) a híres Wenckheim család tagjaként született, és férje, gróf Wenckheim Frigyes oldalán jelentős szerepet játszott a magyar közélet formálásában. 

Wenckheim Krisztina, szabadkígyósi kastély
Száz évvel ezelőtt hunyt el gróf Wenckheim Krisztina, aki férjével, Wenckheim Frigyessel építette fel a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. Fotó: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély Facebook oldala

Frigyes gróffal együtt fontos kulturális és szociális tevékenységeket végeztek, Krisztina grófnő elsősorban jótékonyságáról vált ismertté. Kiemelkedő társadalmi érzékenységgel, adományaival iskolákat, kórházakat támogatott, valamint elárvult gyermekeket istápolt. Neki köszönhetően létesült a Gyulai Árvaház, míg önzetlen adományainak a Szegedi Árvaház és a budapesti Szegény Gyermekeket Segélyező Intézmény lakói örülhettek. A grófi házaspár építette a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, amely nemcsak a magyar építészeti örökség egyik gyöngyszeme, hanem nagylelkűségüknek és a közösség iránti elkötelezettségüknek is örök emléke.

Hozzátették, hogy bár gróf Wenckheim Krisztina 100 éve távozott az élők sorából, öröksége tovább él azokban a közösségekben, amelyeket élete során szolgált. Neve ma is emlékeztet bennünket az önzetlenségre, a mások iránti szeretetre és a társadalmi felelősségvállalás fontosságára. Tisztelet és hála kísérje emlékét!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában