Képviselő-testület

12 órája

Dr. Görgényi Ernő záróbeszédével ért véget az önkormányzati ciklus

A most véget ért önkormányzati ciklusban korszakos lépéseket tettünk meg Gyula fejlődése útján – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere a 2019 és 2024 közötti önkormányzati ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén, csütörtökön. A polgármester záróbeszédében értékelte a mögöttünk hagyott öt évet.

Papp Gábor

Mint záróbeszédében kifejtette, a város épített örökségének legértékesebb épületei közül többet is megmentettek az utókornak, és látogathatóvá, használhatóvá tették a kortársak számára.

dr. görgényi ernő, gyula, záróbeszéd, testületi, Ökrös István
Dr. Görgényi Ernő megtartotta záróbeszédét. A testületi ülésen dr. Ökrös Istvánt külön is köszöntötte. Fotó: Dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala/Petróczki Gábor

– Az Almásy-kastély mellékszárnyát, a Stefánia-szárnyat felújítottuk, szebb, mint valaha. Báltermet, csemegetárat és látványkonyhát alakítottunk ki, modern épületüzemeltetési technológiával, geotermikus fűtéssel – sorolta. – Felújítottuk az aggasztóan rossz műszaki állapotba került Százéves (Reinhardt) cukrászdát és a Ladics-házat, amelynek kiállítását is bővítettük. Megmentettük a pusztulástól a Máriás házat, ami a felújítást követően az Apor tér egyik ékköveként elsősorban a német nemzetiség kulturális életét szolgálja. A Szent Miklós parkban játszóház kialakításával vittünk életet az egykori alispáni házba, amelyet ennek érdekében teljesen felújítottunk.

A záróbeszédben a gazdaságfejlesztésre is kitért a polgármester

Szólt arról, hogy a gazdaságfejlesztés érdekében is jelentős beruházások történtek az elmúlt fél évtizedben.

– 1979 után most épült először új gyár városunkban, az Airbus felépítette helikopteralkatrész-gyárát, amely 2022-ben megkezdte a termelést, és már 180 képzett szakembernek ad munkát. Azóta felépült mellette a Satys ugyancsak francia tulajdonú felületkezelő üzeme, és majd jönnek a többiek – fogalmazott. – Az utoljára, 1979-ben épült üzem a relégyár volt, melynek épülete a gyár bezárása után évtizedekig pusztult. Hosszas, kitartó tárgyalások után az épületet megvette önkormányzatunk, és abban alakítottuk ki a Gyulakonyha korszerű közétkeztetési konyháját, telephelyét.

A Gyulai Várfürdőt is fejlesztették

A polgármester elmondta, tovább fejlesztették a Gyulai Várfürdőt, vízi gyermekparadicsomot, új öltözőket, új gyógyászatot, új masszázsszobát és új éttermet alakítottak ki. Új utakat, járdákat, körforgalmakat, bicikliutat építettek, melyek közül a legjelentősebb a Tiborc utca komplex felújítása volt.

– Óvtuk és gyarapítottuk a város zöldfelületeit, a külterületen pedig erdőket ültettünk a jövő nemzedékek érdekében. A város jövőjét ezen felül a művelt emberfők számának gyarapodása szolgálja, ezért ösztöndíjak formájában támogattunk számos tehetséges gyulai diákot, valamint a köznevelési intézmények korszerűsítésébe fektettünk jelentős összegeket – folytatta a gondolatot. – Az egészséges életmód felételeinek biztosítását szolgálva jelentős fejlesztések történtek a városi sporttelepen és a városi tornacsarnokban. És a ciklus végére a Termál FC is visszajutott az NB III-ba. A fejlesztésekhez jelentős összegű pályázati támogatásokat nyertünk el, valamint több esetben egyedi kormányzati támogatásban részesültünk, de a beruházások elengedhetetlen előfeltétele volt az önkormányzat stabil költségvetése, biztonságos, takarékos, átgondolt gazdálkodása, valamint az előrelátó tervezés.

A közös munka sikere

Hangsúlyozta, sok mindent tettek még, amely mindazok közös munkája, közös sikere, akik öncélú akadékoskodás és ártó szándékú politikai támadások helyett támogatták és megszavazták a Gyula várost és az itt élő polgárokat szolgáló kezdeményezéseket, ügyeket, programokat beruházásokat.

Dr. Görgényi Ernő megköszönte a közös munkát és a közös eredményeket, majd kiemelte, a kollektív emlékezet az elért eredményeket tartja számon.

– A kollektív emlékezet számon tartja az elért eredményeket és mindazokat, akik tettek érte, dolgoztak érte – zárta beszédét.

Dr. Görgényi Ernő az ülés végén köszöntötte a képviselőket, illetve külön köszöntötte dr. Ökrös Istvánt, aki 1994-től 2024-ig tevékenykedett önkormányzati képviselőként, így a legtöbbször választást nyert, legtöbb ideig hivatalban lévő képviselőként zárta képviselői munkáját. Az új képviselő-testület jövő héten tartja alakuló ülését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában