70 év gondoskodás

2 órája

A 70 éves intézmény ünnepel kiállítással, táblaavatással - galériával

Ünnepséget rendeztek, emléktáblát avattak, felidézték az eltelt évtizedeket kiállítással Mezőkovácsházán a Körös-menti Integrált Szociális Intézmény Békés Vármegye Mezőkovácsházi Székhelyén, a 70 éves intézmény jubileuma alkalmából. A katolikus templomban gyülekeztek az emlékezők hétfőn reggel, majd az intézmény falán leleplezték az emléktáblát Csizi Péter, a gondoskodáspolitikáért felelős helyettes államtitkár jelenlétében.

Csete Ilona

A Mezőkovácsházi Kisboldogasszony Római Katolikus Templomban kiállítással tisztelegtek az elődök emléke előtt, akik a 70 éves intézmény történelmének megalapozói, részesei, dolgozói voltak és máig ott végzik mindennapi feladataikat. Orbán Sándor plébános köszöntőjében hálát mondott azért, mert az eltelt évtizedek során sok rászorulón segítettek. Albertus László helytörténész bemutatta a Kövér, a Nagel és a Simonyi család rövid élettörténetét. Ők azok, akiknek birtokán, a majorságában később létesült a most 70 éves intézmény. Képek, tárgyi emlékek kerültek a paravánokra. A helytörténész sok érdekességet elmesélt, például azt, miként kerültek a kalocsai nővérek a majorságba. Ők a háború után itt tanítottak három évig tanyasi gyermekeket. Gyámolították, segítették őket. Ez a szellemiség máig él. A kiállításon láthatók a birtokosi család relikviái, fényképei; valamint az intézmény 70 éves története. Levetítettek a templomban egy dokumentumfilmet is a jubiláló intézmény 70 évéről.

70 éves intézmény
Leleplezték az emléktáblát a 70 éves intézmény falán.
Fotó: Bencsik Ádám

A 70 éves intézmény a Tanya 36. szám alatt ünnepel

Az intézményvezető, Chugyikné Bónus Gabriella büszkeségének adott hangot, mert nem csak múltidézés ez a nap.

– Intézményünk mindig a gondoskodás, a támogatás,a  remény szigete volt. Munkatársaink, partnereink fáradhatatlan erőfeszítéssel megannyi ember életét segítik, megkönnyítik, szebbé teszik. Közösen írhatjuk a társadalmi felelősségvállalás történetét. Örömmel tekintsünk vissza az eddigi teljesítményekre. Emlékezzünk ma azokra, akik intézményünk alapjait letették, s azokra, akik máig munkálkodnak a jobb jövő érdekében – fogalmazott.

A Mezőkovácsháza, Tanya 36. szám alatt lévő intézmény kertjében folytatódott az ünnepség, ahol Csizi Péter, a belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős helyettes államtitkára visszaforgatta az idő kerekét, s az elődök példáján keresztül szemléltette, hogy az elszigetelt, nehezen megközelíthető intézményben miként oldották meg a problémákat, hogyan gazdálkodtak, ami később a terápia részévé vált.

– Büszkék vagyunk arra, hogy ma már az ellátottak mentális jólétüket is köszönhetik a terápiának. A bentlakásos állami ellátórendszerben több mint 5 ezren végeznek valamilyen munkát, itt pedig több mint száz fő részt vesz a foglalkoztatásban.

Amikor kinyíltak az ajtók...

1976-tól az intézmény bekapcsolódik a város programjaiba és ezzel is egy új utat nyitottak: – Cél, hogy 2036-ig megszűnjenek a nagy intézmények, támogatott lakhatásban beköltözzenek az ellátottak a településekre. Ma már rendelkezünk 5200 ilyen férőhellyel. Békés vármegyében pedig 514 fő élvezi a támogatott lakhatást – mondta a helyettes államtitkár.

– A gondoskodás nem állami monopólium. Az közös ügyünk. A gondoskodásban a családnak, a helyi közösségnek, az önkormányzatnak, az államnak, az egyházi szereplőknek együtt kell dolgozniuk. Békésben 168 fenntartó 851 intézményt üzemeltet azért, hogy bárki, aki ellátásra szorul, megkapja az odafigyelő gondoskodást – mondta Csizi Péter.

A fenntartó képviseletében Kállai Mária osztályvezető a változásokról, a szociális ellátást érintő reformokról szólt, amelyek emberközelivé s jobbá tették a gondoskodást.

– Ennek az intézménynek egyénisége van. Tiszteli a múltat, nem riad vissza az újtól. A belső kohéziója példás. Szellemiségét a gondoskodás, a támogatás mellett a közvetlenség, a szeretet lengi át 70 éve. Maradjon ez így! – fogalmazott a köszöntő.

 

A 70 éves intézmény legrégebbi lakója Margit néni

Megemlékeztek az ünnepségen az intézmény első ellátottjáról, Sándor Gyuláról, ő 1954 áprilisában érkezett ide. Virággal köszöntötték az 1977 óta e falak között élő Ambrus Margitot.

Az Aranykapocs Alapítvány titkára, Sütő Mária Márta az ünnepségen elmesélte, 2001-ben hozták létre az ellátottak életkörülményeinek javítása, a dolgozók rekreációja, képzése érdekében az alapítványt.

– A kuratórium döntött, e jeles alkalomból elhelyezünk egy emléktáblát az intézmény falán. Olyan emléket állítunk, ami kifejezi a mi munkánkat, a múltat, a jelenünket és a jövőnket – jelentette be a titkár.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában