Finomságok

3 órája

Őszi álom lett Békés kedvenc süteménye – galériával

Bussné Petrovszki Erika Őszi álom című fantázianevű finomsága nyerte a Békés kedvenc süteménye versenyt. A megmérettetésre tizenhat ínyencséggel neveztek készítőik. Békés kedvenc süteménye október 28-tól megvásárolható lesz a helyi cukrászdákban.

Papp Gábor

A Békés kedvenc süteménye versenyt szerdán délután rendezték a polgármesteri hivatal dísztermében. Az eredményhirdetésen Polgár Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a megmérettetést ötödik alkalommal szervezték meg, és idén a sütemények minden várakozást felülmúltak.

Békés kedvenc süteménye, eredményhirdetés
A Békés kedvenc süteménye versenyre ízben, küllemben és kreativitásban is kiváló süteményeket neveztek  
Fotó: Jenei Péter

– A zsűri úgy látta, hogy a verseny történetében most érkeztek be a legjobb sütemények, ami igaz mind a küllemre, mind a kreativitásra, mind az ízre – tette hozzá, majd szólt arról, hogy tizenhat sütemény érkezett a versengésre.

Békés kedvenc süteménye: mára kinőtték a várost

– Mára jócskán kinőttük a várost, hiszen a teljesség igénye nélkül Gyuláról, Sarkadkeresztúrról, Békéscsabáról, Újkígyósról is neveztek – emelte ki Polgár Zoltán. – A zsűri négy szempontot vizsgált: az ízt, a külalakot, a kreativitást és az összbenyomást egyaránt értékelték. Hangsúlyozta, a zsűrit, ahogy az elmúlt években, ezúttal is kiváló szakemberek, Mucsiné Fodor Hajnalka, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István és Juhász Zoltán cukrászmesterek alkották. Az eseményen minden résztvevő emléklapot vehetett át, gazdára találtak a zsűri tagjainak különdíjai, meg az első, második, harmadik helyezett 30 ezer, 20 ezer és 10 ezer forintos vásárlási utalványt vehetett át.

Tarolt az Őszi álom

A verseny első helyén Bussné Petrovszki Erika Őszi álom fantázianevű finomsága végzett. Második lett Csaplár Dominika, aki szintén az Őszi álom nevet adta süteményének, míg harmadik helyet Enyedi Anasztázia Tripla csokis mousse elnevezésű alkotása végzett.

A sütemény hamarosan, október 28-tól a helyi cukrászdákban is megvásárolható lesz. A megvásárolt süteményekből ahogy eddig is, szeletenként 50 forinttal az Esély Állatvédő Egyesületet támogatjuk. Tavaly november elsejétől december végéig árulták Békés kedvenc süteményét, amelynek bevételéből 100 ezer forintot adtak át szerdán az egyesületet képviselő Monostori Piroskának.

Mákos, szilvás, fűszeres torta

Bussné Petrovszki Erika kérdésünkre elmondta, Őszi álom elnevezésű süteménye egy mákos-szilvás fűszeres torta. Mint kérdésünkre elárulta, a finomság kifejezetten erre az alkalomra készült. A győztes egyébként újkígyósi, és barátai ösztönzésére indult a versenyen. A nyertes tortában pedig fontos szerepet játszik a fűszeres, fahéjas, szegfűszeges, szerecsendiós szilva, illetve a sütemény tetejére sáfrány került. Erika a hétköznapokon is nagyon sokat süt, gyerekeiknek, unokáinknak, barátaiknak egyaránt. 

– Először vettem részt a versenyen, és nem gondoltam volna, hogy esélyem lesz a győzelemre, hiszen nagyon sok ízléses süteményt láthattam – fogalmazott.

Megjelentek az ősz ízei

Mucsiné Fodor Hajnalka, akinek kezdeményezésére a programot megszervezték, elmondta, a tortákban ott voltak az ősz ízei, a dió, az alma, de a mák is. Mint hangsúlyozta, a versenyzők minőségi alapanyagokat használtak a finomságok készítése során. A résztvevők ismét sokat előreléptek a díszítésben, figyeltek az új trendekre, még a korábbi éveknél is kreatívabb, ügyesebb sütemények születtek. – A nyertes torta minden tekintetben hozta, amit egy első helyezettnek hoznia kell – tette hozzá. 

A Békés kedvenc süteménye idei eredményei

  1. helyezett: Bussné Petrovszki Erika - Őszi álom
  2. helyezett: Csaplár Dominika - Őszi álom
  3. helyezett: Enyedi Anasztázia - Tripla csokis mousse

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában