Békés vármegyei közgyűlés

3 órája

Három alelnökről, hat tanácsnokról, négy bizottságról döntöttek

Három alelnökről, öt tanácsnokról, valamint négy bizottság felállításáról döntött a Békés vármegyei közgyűlés a csütörtökön Békéscsabán, a vármegyeházán tartott ülésén. A Békés vármegyei közgyűlés főállású alelnökének választották Szegedi Balázst és dr. Onody Gyulát, társadalmi megbízatású alelnökként pedig Márjalaki József segíti a munkát.

Licska Balázs

A június 9-ei önkormányzati választás eredményeként a Fidesz-KDNP 9, a Mi Hazánk 3, a Momentum és a DK pedig 2-2 mandátumot szerzett a Békés vármegyei közgyűlésben, amely másfél hete tartotta alakuló ülését. Akkor Molnár Sándort (Fidesz-KDNP) választották meg – titkos szavazással, 11 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett – a grémium elnökének. 

Békés vármegyei Közgyűlés, döntések
Alelnökökről, tanácsnokokról, bizottságokról döntött többek között csütörtöki ülésén a Békés vármegyei közgyűlés
Fotó: Licska Balázs

Három alelnököt választott a Békés vármegyei közgyűlés

Az ülés elején megalkották a szervezeti és működési szabályzatot, amelyben szó esik az alelnökökről, a tanácsnokokról és a bizottságokról is többek között. Ezt követően rábólintottak a Békés vármegyei közgyűlés tagjainak tiszteletdíjáról szóló rendeletre. Molnár Sándor elnök (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy mivel régen volt emelés, ezért most egy közel 15 százalékos növelésről döntöttek. A rendelet szerint egy vármegyei önkormányzati képviselő havi tiszteletdíja 140 ezer forint, de ha benne van bizottságban is, akkor legalább 200 ezer forint illeti meg.

A Békés vármegyei közgyűlés titkos szavazással

  • főállású, általános helyettesítési jogkörrel felruházott alelnöknek Szegedi Balázst (Fidesz-KDNP),
  • főállású alelnöknek dr. Onody Gyulát (Fidesz-KDNP),
  • nem képviselő, társadalmi megbízatású alelnöknek Márjalaki Józsefet

választotta meg. Az alelnökök esküt is tettek, majd a grémium döntött a javadalmazásukról.

Földesi Mihály (Mi Hazánk) felvetésére, hogy szükség van-e három alelnökre, Molnár Sándor elnök (Fidesz-KDNP) elmondta: az egyik főállású alelnök teljes mértékben helyettesítheti az elnököt akadályoztatása esetén, rendelkezik intézkedési, aláírási joggal. A másik főállású alelnök szakmai területen nyújt segítséget, mivel a vármegye önkormányzata a kötelezők mellett rengeteg önként vállalt feladatot is ellát majd, a mezőgazdasággal, a gazdasággal, a közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések egyeztetéseket kívánnak. A társadalmi megbízatású alelnök pedig a pénzügyi szektorból érkezik, szintén szakmai kérdésekben segít. Emellett nemcsak szakmai, hanem területi alapon is lehatárolnák a feladatokat, hogy mind a négy választókerületben jelen lehessenek. Hozzátette: a jövőben szeretne Békés vármegye mind a 75 településére eljutni, és visszahoznák azt a szokást, hogy a vármegyei közgyűlés kihelyezett üléseket tart.

Békés Vármegyei Közgyűlés, döntések
Három alelnököt választott a Békés vármegyei közgyűlés, Molnár Sándor elnök előtt Szegedi Balázs, dr. Onody Gyula és Márjalaki József esküt is tett a csütörtöki ülésen
Fotó: Licska Balázs

Öt tanácsnokot választottak, négy bizottságot hoztak létre

Öt tanácsnokot választott a Békés vármegyei közgyűlés:

  • Seres Pétert (Fidesz-KDNP),
  • Kónya Istvánt (Fidesz-KDNP),
  • Lehóczkiné Timár Irén Máriát (Fidesz-KDNP),
  • Farkas Tamást (Fidesz-KDNP)
  • és Mucsi Andrást (Fidesz-KDNP).

A grémium ezt követően négy bizottságot állított fel. A döntés alapján

  • a pénzügyi bizottság elnöke Földesi Mihály (Mi Hazánk),
  • az ügyrendi bizottság elnöke Szebellédi Zoltán (Fidesz-KDNP),
  • a területfejlesztési bizottság elnöke Kónya István (Fidesz-KDNP),
  • míg a társadalmi kapcsolatok bizottsága elnöke Mucsi András (Fidesz-KDNP)

lett.

Továbbra is adnak ösztöndíjat a rászoruló fiataloknak

A Békés vármegyei közgyűlés döntött arról, miszerint a vármegye önkormányzata csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez a továbbiakban is, azaz ezentúl is számíthatnak a vármegyei önkormányzattól kiegészítő támogatásra a felsőoktatásban tanuló vagy oda készülő, rászoruló, az ösztöndíjra sikeresen pályázó fiatalok. A kiegészítő támogatás – amit kapnak a diákok a település és az intézmény által biztosított ösztöndíjon felül a vármegyétől – eddig havi 1 ezer forint volt. Molnár Sándor elnök (Fidesz-KDNP) fontosnak nevezte, hogy folytassák ezt a programot.

Bizonyos szakmai szervezetekbe tagot kell delegálnia a vármegye önkormányzatának, ezekben a kérdésekben ugyancsak dűlőre jutottak a grémium ülésén. A TOP Plusszal kapcsolatos döntés-előkészítő bizottságba, a magyar-román határon átnyúló Interreg program monitoring bizottságába, az Alsó-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsba és a Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsba, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségébe szintén Molnár Sándor elnököt (Fidesz-KDNP) delegálták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában