Új ciklus

3 órája

Megalakult a békéscsabai városi közgyűlés, döntöttek az alpolgármesterekről - galériával

Megalakult hétfőn a június 9-ei önkormányzati választás eredménye alapján Békéscsabán, a városháza dísztermében a városi közgyűlés. A békéscsabai városi közgyűlés alakuló ülésén három alpolgármesterről és három tanácsnokról döntöttek. Köszöntőt mondott Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) és dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja.

Licska Balázs

A június 9-ei önkormányzati választás eredményét a helyi választási irodát vezető dr. Bacsa Vendel jegyző ismertette. A polgármester-választást a 2014 óta a várost vezető Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) nyerte 62 százalékkal. A békéscsabai városi közgyűlésbe bekerült 

  • a 12 egyéni választókerületből Kiszely András (Hajrá Békéscsaba), Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba), Dinya Gábor (Patrióta Békéscsaba), Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba), dr. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba), Fülöp Csaba (független), Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba), Paláncz György (Fidesz-KDNP), Bálint József (Fidesz-KDNP), Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba), Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) és Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba),
  • valamint települési kompenzációs listáról Csuvarszi Róbert (Patrióta Békéscsaba), dr. Juhász István (Hajrá Békéscsaba), Gyebnár Dávid (Mi Hazánk), Hricsovinyi Tamás (Patrióta Békéscsaba) és Nagy Sándor (Fidesz-KDNP).
békéscsabai városi közgyűlés, megalakult, szarvas péter
Megtartotta hétfőn a városházán alakuló ülését a békéscsabai városi közgyűlés. Fotó: Lehoczky Péter

Mindez azt jelenti, hogy a 17 tagot számláló békéscsabai városi közgyűlésben a Hajrá Békéscsaba 7, a Fidesz-KDNP és a Patrióta Békéscsaba 4-4, a Mi Hazánk és a független önkormányzati képviselő pedig 1-1 szavazattal rendelkezik.

Az alakuló ülés elején esküt tettek a grémium tagjai. Megfogadták becsületükre és lelkiismeretükre többek között azt, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hűek lesznek. A tisztségükből eredő feladataikat Békéscsaba fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítik.

Köszöntőt mondott Szarvas Péter polgármester

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba), aki harmadik ciklusát kezdte meg városvezetőként, külön esküt is tett. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, megtiszteltetés, ugyanakkor komoly felelősség is Békéscsabáért dolgozni, Békéscsaba sikere ugyanis összefügg egész Békés vármegye haladásával. Kiemelte, hogy jó állapotban vannak az önkormányzati intézmények, rendben vannak a közterületek, beértek azok a fejlesztések, amelyek azt célozták, hogy otthonos és szerethető legyen a város. Békéscsaba kedvező jövőképet mutat. 

A városvezető aláhúzta: az a legfontosabb feladatuk, hogy az itt élők érdekeit szolgáló döntéseket hozzanak, és ennek szellemében kell dolgoznia valamennyiüknek. Bár voltak viták, nézeteltérések, eltérő vélemények, eddig viszálykodás, csapkodás nélkül zajlottak a városi közgyűlések. Úgy véli, ezt kell szem előtt tartani a következő öt évben is, azért választották meg őket, hogy minél többet dolgozzanak és jó döntéseket hozzanak a békéscsabaiak érdekében.

Jelentős, a város képét is meghatározó fejlesztések mentek végbe

Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád elmondta, hogy a békéscsabai városi közgyűlés az előző ciklusban elvégezte a rá háruló feladatokat, szakszerű, a jogszabályoknak megfelelő döntéseket hozott. Beszélt arról, hogy az elmúlt öt évben 186 rendeletet alkotott a grémium, több mint 600 jegyzőkönyv és 8720 határozatot született. Kiegyensúlyozottnak, következetesnek mondta a városi közgyűlés tevékenységét. 

Köszöntőt mondott Szarvas Péter polgármester, aki harmadik ciklusát kezdte meg városvezetőként, balról dr. Takács Árpád főispán, jobbról dr. Bacsa Vendel jegyző. Fotó: Lehoczky Péter

Jelentős fejlesztések mentek végbe, amelyek a város képét is befolyásolták, mindez szerinte jelzi az elkötelezettséget és a remek döntés-előkészítő munkát. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködik; és fontosnak nevezte, hogy Békéscsaba lendületes fejlődése folytatódhasson. Úgy véli, minden lehetőség adott a fiatalok számára is Békéscsabán, Békés vármegyében, jó itt élni, ide visszatérni.

Három alpolgármesterről és három tanácsnokról döntött a békéscsabai városi közgyűlés

A békéscsabai városi közgyűlés megalkotta a szervezeti és működési szabályzatát, amely lehetőséget adott arra, hogy a grémium három főállású alpolgármestert és három tanácsnokot válasszon.

Alpolgármesterré választották az alakuló ülésen

  • Nagy Ferencet (Hajrá Békéscsaba),
  • Varga Tamást (Hajrá Békéscsaba),
  • Bálint Józsefet (Fidesz-KDNP).

Döntöttek a három tanácsnokról is, aminek értelmében

  • dr. Juhász István (Hajrá Békéscsaba) a civil ügyekért,
  • Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) a környezetvédelemért és a turisztikáért,
  • Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) az infrastrukturális fejlesztések felügyeletéért

felel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában