Nem volt fojtós a hagymás vér

3 órája

Csabai Kolbászfesztivál: Ásós Géza cigányvendéglős hozta az öreg tyúkot is

Ha valaki jóllakott, akkor mosolyog. Nos, rengeteg ilyen vendég lépett ki Ásós Géza Kira Vendéglőjéből, a Békéscsabai Kolbászfesztivál Mokry-sátorból csütörtöktől vasárnap estig. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a hagymás vérért ölre mentek az emberek, de maradjunk annál, ez a disznótoros étek volt a sláger, alig győzték készíteni.

Nyemcsok László

Jubileumot is ült volna Ásós Géza, az ország első cigányvendéglőse a vasárnap befejeződött Csabai Kolbászfesztivál négy napja során, ha lett volna rá ideje. A békési Kira vendéglő séfje, tulajdonosa elmondta, sokan nem tudják, hogy 2009-ben, vagyis éppen 15 esztendeje, még építőipari vállalkozóként készítette az első hamburgert békési büfékocsijában.

A Csabai Kolbászfesztivál egyik slágere volt Ásós Géza hagymás vére
A Csabai Kolbászfesztivál egyik slágere volt Ásós Géza hagymás vére Fotó: Bencsik Ádám

Csabai Kolbászfesztivál: nem volt kérdés, hogy Géza ott lesz a Kirával

Amikor aztán 2011-ben Békésen megnyílt a Kira, nem volt kérdés, hogy ott lesz Géza a Kirával a Csabai Kolbászfesztiválon is, még a városi sportcsarnoknál.

– Sok vendéglátós főzött töltött káposztát a vendégeknek, így tettem én is, de úgy, ahogy mi, romák szoktuk – hangsúlyozta Géza. – A cigánykáposzta füstölt csülökkel és öreg tyúkkal egyben főtt az üstben a töltelékekkel, az aprókáposztát pedig sűrűre berántottuk.

A cigány sült kolbász is különbözik némileg a csabaitól

A vendéglős kiemelte, a cigány sült kolbász is különbözik némileg a csabaitól. Nincs benne szemes, csak darált kömény, emellett bors, fokhagyma, paprika, só és egy kis cukor teszi egyedülállóvá a finomságot. A séf elmondta, akkor is jól választottak a vendégek, ha csülkös pacalt, császárkrumplit, sült csülköt Géza-módra vagy fokhagymás tarját rendeltek.

Egy vezérelte, jóllakottan távozzon a vendég

A Csabai Kolbászfesztiválhoz, a disznótorhoz illően azonban a legnagyobb keletje a hagymás vérnek volt. Nemcsak az ízesítése miatt hanem azért is, mert sok helyen „fojtós”, azaz nehéz étel, de az ősöktől megtanulta, miként kell könnyeddé tenni. Hogy aztán a vendég lekísérhesse egy jó sült kolbásszal is.    

– Gyermekkori álmom volt a cigányvendéglő, máig is szinte felfoghatatlan számomra, hogy mekkora érdeklődést hozott ételeink és kultúránk iránt – ecsetelte Ásós Géza. – Egy vezérelt a kolbászfesztiválon is, elégedetten és jóllakottan távozzon a vendég.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában