2024.10.10. 17:14
Kispálanyjával lett kolbászkirály a Csabai Kolbászfesztivál nyitányán – galériával, videóval
Megvan a Csabai Kolbászfesztivál királya, pedig még el sem kezdődött a rendezvény. Ez úgy lehet, hogy a Csabai Kolbászfesztivál felvezető versenyszámát, a nemzetközi szárazkolbászversenyt csütörtökön tartották a békéscsabai Rendezvénypajtában. Csaknem 80 versenydarabból választotta ki a zsűri a jók közül a legjobbakat. Innentől kezdve a gádorosi, 24 éves Kocsis Márk a kolbászkirály.
Kolbászlaborrá alakult át csütörtökön a Békéscsabai Rendezvénypajta, itt tartották ugyanis a 27. Csabai Kolbászfesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyét, ami a fesztivál felvezető rendezvénye. A közel 80 szál versenydarab kevésnek is tűnhetne, ha nem olyanokat kellett volna zsűrizni, melyekből akármelyik nyerhetett volna.
A Csabai Kolbászfesztivál nyitószáma feladta a leckét a zsűrinek
A csütörtöki verseny lebonyolítása anonim volt, hiszen csak sorszámok alapján pontoztak a bírálók, és ez is több menetben zajlott. A zsűri a termékek külső megjelenését, metszéslapját, állományát és ízét pontozta, az előbbiek maximum 10, az íz maximum 20 pontot érhetett. A nemzetközi szárazkolbászverseny zsűrielnöke Barna Ádám mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf volt. A szakmai mellett társadalmi zsűri is pontozott, több menetben.
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elismerően szólt a benevezett kolbászokról, csatlakozott hozzá Molnár Sándor, Békés vármegye önkormányzatának elnöke, valamint dr. Kovács József és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. És megannyi zsűritag, akik szerint a mostani felhozatal az előző évek legjobbika volt.
A csabai kolbász messze viszi a város jó hírét
Szarvas Péter hangsúlyozta, a csabai kolbász sokfelé viszi a város jó hírét az országban, a világban. A kolbászfesztivál idején ugyanakkor a vendégek jönnek a bölcsőhöz, mert, ahogy a szlogen tartja: A csabai Csabán az igazi.
Nem akart hinni a fülének, amikor felhívták
Kocsis Márk érdeklődésünkre elmondta: nem akart hinni a fülének, amikor felhívták, hogy az ő kolbásza nyerte a Csabai Kolbászfesztivál felvezető versenyét. Kiemelte, hentes a szakmája, másodszor indult a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyén, mert kistermelőként kíváncsi volt arra, hogyan értékelik a bírálók a portékáját. Nos, a többszöri, anonim összevetésben is Márk kolbásza nyert, a második helyen idősebb Juhász Ádám, a harmadikon Pallér Sándor versenydarabja végzett. Kocsis Márk kiemelte, a sertés vakbélbe töltött kolbásza lett a nyerő, tavaly november végén készítette. Feléjük kispálanyjának, dorának, Csabán dorkának. Sok idő kell, hogy egy ennyire vastag kolbászban összeérjenek az ízek, de ha semmi nem jön közbe, és kibírja a következő évi kukoricatörést, akkor nagyon finom. Nos, most kibírt mindent Márk kispálanyja, és nyert a portékájával.
A csabai kolbász nagykövete ajánlotta fel a díjakat
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a csabai kolbász nagykövete ajánlotta fel a díjakat, amiket majd a Csabai Kolbászfesztivál nyitónapján, október 24-én vehetnek át a legjobbak. Knezsik István lényegében a kezdetek óta a fesztivál és a csabai kolbász híve, évente ezernél több szál csabait vásárol kistermelőktől, és ezzel ajándékozza meg partnereit, és természetesen saját magát is reggel, délben, este.
Knezsik István kiemelte, akinek ilyen terméke van, ilyen terméket tud előállítani, legyen büszke rá. Hozzátette, amennyire csak tudja, tovább szolgálja a csabai kolbász szent ügyét.
A Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbász versenye
Fotók: Lehoczky Péter