Michelin-csillagos zsűrielnök

2 órája

Már most eldől, ki lesz a Csabai Kolbászfesztivál királya vagy királynője

Sorra érkeznek a versenydarabok a békéscsabai Pajta Street Food-ba, ugyanis a békéscsabai Rendezvénypajta csütörtökön délelőtt kolbászlaborrá alakul át. Itt tartják ugyanis a 27. Csabai Kolbászfesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyét, ami a fesztivál felvezető rendezvénye. Eldől, hogy ki lesz a kolbászkirály vagy kolbászkirálynő. A nyereményeket megduplázták, tehát érdemes szerdán 18 óráig egy vagy több szállal benevezni a kamra kincsei közül.

Nyemcsok László

A Csabai Kolbászfesztivál legnagyobb versenye a frisskolbászkésztő, de a legnagyobb rangja, tekintélye annak van, aki a szárazkolbászok versenyét nyeri. Ezt a portékát ugyanis nem elég a recept alapján begyúrni, fontos a töltés, a füstölés és tárolás, és idő kell ahhoz, hogy igazán beérjen a kolbász, valamint hosszú hónapokon át tartsa a minőségét.  

csabai kolbászfesztivál, szárazkolbász, verseny
A korábbi évekhez hasonlóan az idei Csabai Kolbászfesztivál felvezetése is a nemzetközi szárazkolbászverseny. Fotó: Beol-archív/Lehoczky Péter

Csak sorszámok alapján pontoznak a bírálók

Aki nyeri a versenyt, egy évig büszkén viselheti a kolbászkirály vagy kolbászkirálynő címet. Tavaly például Balázs Tímea győzött, és szeretné megőrizni a címét, de számos kihívója lesz. A rudakon ugyanis már egyre több remekmű lóg, vagyis sokan adják le versenydarabjukat. A csütörtöki verseny lebonyolítása anonim, hiszen csak sorszámok alapján pontoznak a bírálók. A zsűri a termékek külső megjelenését, metszéslapját, állományát és ízét pontozza, így a legjobb kolbászok garantáltan a legmagasabb szakmai elismerést kapják. Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte, a verseny nem csak a dicsőségről szól, ugyanis az Autós Nagykoalíció által felajánlott értékes díjak is várják a győzteseket.

Nem lesz könnyű a Csabai Kolbászfesztiválra a sok jóból kiválasztani a legjobbakat

Hégely Sándor kitért arra, nagy örömükre postai úton rendszerint Szlovákiából, Erdélyből és a Vajdaságból is befutnak versenydarabok. A nemzetközi szárazkolbászverseny zsűrielnöke Barna Ádám mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf lesz. Elmondta, évek óta pontoz a versenyen, így tudja, hogy nem lesz könnyű a bírálóknak kiválasztani a sok jóból a legjobb kolbászokat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában