Állati ösztön

4 órája

Heves nászhangoktól zeng a Körösvölgyi Állatpark

Elkezdődött a dámszarvasok barcogása a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkjában.

Vincze Attila

Ösztöneinek engedelmeskedve, már több, mint egy hónapja bőg rendíthetetlenül Bátor, az Állatpark büszke gímszarvas bikája, hirdetve minden arra megforduló számára, hogy két fős tehén háreme bizony csakis az ő tulajdona. A gímszarvasokkal szomszédos kifutóban, a dámszarvasoknál viszont még csak most kezdődött a barcogás olvasható a nemzeti park honlapján.

Elkezdődött a dámszarvasok barcogása a szarvasi Körösvölgyi Állatparkban
Fotó: Urbancsok Éva

A dámszarvas bikák hangja leginkább rövid gurgulázó torokhangú röffenéseknek hangzik, mely a dámszarvas teheneknek legalább annyira imponáló, mint a szomszéd kifutóban orgonáló Bátor öblös hangja a gímtehenek számára. A Körösvölgyi Állatpark két dámszarvas bikája, a világos tejeskávé színű öregebb példány és a sötét barna színváltozatú fiatalabb bika ilyenkor agancsaikkal egymásnak feszülve gyakran összemérik erejüket.

Sokkal kényelmesebb udvarlók, mint a gímszarvas. Ők nem a hölgyek kegyeiért, hanem a legjobb területekért versengnek, ahol a hölgyek keresik fel a gavallér jelölteket. A legjobb tehenes területeket a legjobb képességű bikák bitorolják, a legnagyobb eséllyel szaporodva tovább és ezáltal biztosítva a remek dám genetika továbbadását.  Érdemes megfigyelni szaporodási időszakban is őket. Hazai erdeink e különleges koncertjeit időjárástól függően novemberig csodálhatják meg a Körösvölgyi Állatpark vendégei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában