Kardoskúti puszta

2 órája

Emlékmű a pusztán élt földművesek tiszteletére – galériával

Aratási hálaadó istentiszteletet tartottak, majd a földművesek emlékére avattak emlékművet is a kardoskútiak vasárnap. Megható pillanatok részeseivé váltak azok, akik az önkormányzattal és Szemenyei Sándorral, annak a családjával együtt leplezték le az évtizedeken át őrzött családi kincset.

Csete Ilona

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a kardoskúti templomban vasárnap, ezt követően a Petőfi utcai parkban ünnepélyesen felavatták a pusztában élt földművesek emlékére felállított emlékművet. Egy kardoskúti lakos döntött úgy, ezt felajánlja a településnek: Szemenyei Sándor  helyi gazdálkodó és családja az egykoron a vásárhelyi pusztán élt földművesek tiszteletére készítettek talapzatot és helyezték el azon a család örökségét, hogy emlékeztessen a múltra és hirdesse az ősök iránti tiszteletet. A család és az önkormányzat várta vasárnap délután az ünneplőket az avatásra. Nagyon sokan megtisztelték az ötletgazdát, a szervezőket jelenlétükkel.

emlékmű
Varga Pál és Szemenyei Sándor leleplezte az emlékművet. A szerző felvétele

Ünnepi beszédében Varga Pál polgármester bemutatta Szemenyei Sanyi bácsit, aki nemcsak a földet műveli Kardoskúton, hanem a múltat is ápolja.

Emlékmű, ami élő kapocs a múlt és a jelen között

– Közösségünk ismert és elismert gazdálkodója. Családjával, saját erőforrásaikkal, kétkezi munkával és szívével emelte ezt az emlékművet az egykoron élt parasztság tiszteletére. Ez a hely nemcsak egy szimbólum, hanem élő kapcsolat a múlt és a jelen között. Emlékeztet bennünket eleink kitartására, szorgalmára, áldozatos munkájára. Az emlékmű a hétköznapokban adjon majd több olyan pillanatot, amikor megállhatunk előtte. Elgondolkodhatunk azon, honnan jöttünk és hova tartunk. Sanyi bácsi példamutató tette (önerőből állította fel ezt az emléket), mindannyiunk számára kell, hogy inspiráció legyen. Ő az élő bizonyítéka annak, hogy a hagyományok megőrzése, a közösség iránti elköteleződés milyen fontos a mindennapokban. Az egykoron itt élőknek teremtett maradandót – fogalmazott a település vezetője. Szólt arról, miért fontos emlékezni az egykori vásárhelyi pusztán élt és dolgozott parasztságra, a puszta világára.

A pusztában élt parasztság élete példa az utódoknak

– Emlékművet avatunk és közben olyan korszakra tekintünk vissza, ami nemcsak múltunk része, de hovatartozásunk alapja is. Emlékezzünk rájuk, azokra, akik fáradságos munkával gondoskodtak a termőföldről, az állatokról, a családjukról. Az emlékmű jelképezi azt az erőt, elhivatottságot, amit a pusztán élők mindennap át-és megéltek. A parasztság a közösség erejére is támaszkodott – emelte ki a polgármester. A mindennapi munkához nemcsak az egyén, hanem a közösség ereje és az összefogás is kellett.

– A csendes és szorgalmas munka lehetővé tette, hogy az őket követő generációk is otthonra leljenek ezen a földön. Ez a környék alkalmas arra, hogy emlékeztessen a természet közelségére, annak óvására, védésére is. Ez az emlékmű pedig emlékeztessen arra, hogy a vásárhelyi puszta és Kardoskút történelme nem választható el az itt élő emberek történelmétől. Az emlékmű legyen szimbóluma annak, hogy az idő bár múlik, de a hagyományok megmaradnak. Köszönjük azoknak akik életüket e földnek és közösségünknek szentelték és köszönjük, hogy ma itt vannak és együtt tiszteleghetünk ezeknek az embereknek az emléke előtt.

Emlékmű: tisztelgés a földművesek emlékére

Az emlékművet állító Szemenyei Sanyi bácsi meghatódva mesélt édesapjáról, aki földműves volt, az eke az ő keze nyomát viseli. Fiaként viszont úgy határozott ez a családi kincs, örökségük nem kerülhet vastelepre, megőrizte Sanyi bácsi és eldöntötte, kapjon méltó helyet Kardoskúton.

– A kardoskútiaknak, a községbe érkezőknek hirdesse ez a hely őseink szorgalmát, verejtékes munkáját. Édesapám bizonyára érti odafenn, miért állítottunk emléket örökségünkkel itt, a faluban. Ha mi már nem leszünk, fiaink, unokáink is ápolják tovább elődeink emlékét – emelte az égre könnyes tekintetét Sanyi bácsi, majd a polgármesterrel közösen leleplezte az emlékművet, amit megáldottak a történelmi egyházak képviselői.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában