Békéscsaba

4 órája

Fásítási program: veszélybe került a parkerdő, de van terv a megmentésére – videóval

Nagyszabású erdősítési, fásítási programot valósít meg Békéscsaba a közeljövőben. A 100 millió forintos, a levegő minőségének javítását célzó projekt érinti Jamina és a Lencsési lakótelep környékét, de a CsabaParkot is, ahol veszélybe került a parkerdő. Az erdősítési, fásítási program a minap a városi közgyűlés ülésén is napirendre került.

Licska Balázs

Békéscsaba is érintett több település mellett az úgynevezett Life projektben. A levegőminőség javítását célzó program keretében telepítettek például mérőállomást Jaminában, a rendelőintézetnél. A berendezés által mért adatok pedig, illetve az, hogy milyen Békéscsabán a levegő minősége, megtekinthetők a HungaroMet Zrt. honlapján. Úgy volt, hogy a projekt keretében CsaBi néven egy közösségi kerékpáros rendszert is kialakítanak Békéscsabán. Egyeztettek azonban többször is az elmúlt időszakban, és a város lehetőséget kapott arra, hogy helyette inkább egy nagyszabású erdősítési, fásítási programot valósítson meg, ahogy azt egyébként eredetileg is tervezte.

fásítási program
Opauszki Zoltán tanácsnok beszélt arról, hogy nagyszabású erdősítési, fásítási program indul Békéscsabán, így megmentik a CsabaParkban a parkerdőt is
Fotó: Licska Balázs

Eddig nem látott erdősítési, fásítási program indul Békéscsabán

A téma így került a minap a városi közgyűlés elé. Szarvas Péter polgármester az ülésen, majd azt azt követő sajtótájékoztatón is kiemelte, hogy egy nagyon komoly erdősítési, fásítási program indul Békéscsabán, több helyszínt érintve, és jelezte, hogy nemcsak telepítenek fákat, hanem azok fenntartásáról is gondoskodnak a projekt keretében.

A cél az, hogy javítsák a levegő minőségét

Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka elmondta: az alapvető cél az, hogy a levegő minőségét javítsák, a szálló por mennyiségét csökkentsék. Ezért is jelöltek ki az önkormányzat rendelkezésére álló területek közül olyan városszéli részeket, amelyeknél az erdősítési, fásítási program révén meg lehet akadályozni, hogy a szálló por a szántóföldekről nagy mértékben bekerülhessen a városba. Úgy véli, hogy az elmúlt években érződik a klímaváltozás hatása, a 100 millió forintos projekttel Békéscsaba reagál. Növelik a zöldterületek nagyságát, ezzel pedig a lokális csapadék esélyét.

Százezernél több csemetét telepítenek, szerte a városban

Elmondta, hogy összesen 105 ezer facsemetét telepítenek. Ezek közül 1200 úgynevezett kertészeti csemete, amelyet az előterjesztésben 12/14 centiméter törzskörméretű faiskolai előnevelt növénynek írtak, a többi pedig erdészeti csemete, azaz egyéves magágyi csemete. Sorolta, miszerint az erdősítési, fásítási program érinti

  • a Báthori utca mögötti területet, 
  • a Franklin utcai bérlakások mögötti területet, 
  • a Békési úti szennyvíztelep mögötti területet, 
  • a CsabaParkban a parkerdő területét. 

Emellett úgymond pilot, azaz próbajelleggel telepítenek csemetéket a dűlőutak mellett, Felsőnyomáson. Ugyancsak fásítanak a Lencsési lakótelep környékén, a Haán Lajos tér és az Öntözött rét, valamint a Szabó Pál tér és az Öntözött rét közötti területen. Továbbá pótolnák a tömegközlekedési útvonalak hiányzó fasorait az Orosházi, a Kolozsvári és a Szarvasi úton. 

Veszélybe került a parkerdő, két ok miatt

Opauszki Zoltán tanácsnok külön beszélt a CsabaParkról – ahol az összesen 43 hektáros állományból összesen 8 hektárt érint a projekt, ebből 3 hektárnyi rész egybefüggő –, és hogy a parkerdő veszélybe került. Lehet is tapasztalni, hogy pusztulnak ki az egyedek. Két ok áll mindennek a hátterében.

  1. Az egyik az, hogy kedvezőtlenek a talajviszonyok, egy tanulmány is kimutatta, hogy csekély a talaj humusztartalma.
  2. A másik pedig az elmúlt időszakban tapasztalt szárazság.

Hangsúlyozta: az erdősítési, fásítási program keretében a telepítés előtt a talaj előkészítésére, lazítására ugyancsak gondot fordítanak. Egy másik, az árkokat érintő projekt keretében pedig gondoskodnak arról, hogy a CsabaParkban lévő csatornákban visszatarthassák a vizet, ezzel pedig életben tarthassák a parkerdő egyedeit, illetve segítsék is a fejlődésüket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában