Együttműködés

2 órája

Újabb iskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz Békésben – galériával

A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium is csatlakozott a hazafias és honvédelmi nevelést biztosító programhoz. Ünnepélyes keretek között írták alá hétfőn délelőtt a Honvéd Kadét Programhoz történő csatlakozást rögzítő együttműködési megállapodást.

Dinya Magdolna

A Honvéd Kadét Program 2017-ben indult a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, és célja az emelt szintű honvédelmi nevelés megvalósítása. A program kiemelt hangsúlyt fektet a hazaszeretet és a haza védelmének fontosságára, valamint a fiatalok felelős állampolgárrá nevelésére. Azok az oktatási intézmények csatlakozhatnak a programhoz, amelyek vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Magyar Honvédség egy kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Ezáltal szakmai támogatásban, oktatói továbbképzésekben és mentori támogatásban részesülhetnek.  A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium is csatlakozott a programhoz, melyben a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred a kijelölt együttműködő katonai alakulat.

honvéd kadét program, honvéd, szentgyörgyi
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Kis Ákos adta át a tanúsítványt és az emléktáblát Tálas Csabának. Fotó: Imre György

Tálas Csaba, a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, rendelkezik személyes tapasztalattal, mivel régebben sorkatonai szolgálatot teljesített a Magyar Honvédségnél. Szerinte azok a diákok, akik élnek a Honvéd Kadét Program nyújtotta lehetőségekkel, értékes közösségi élményekkel gazdagodnak majd, és számos ismereteket, készségeket sajátíthatnak el.

A Honvéd Kadét Program számos ismeretet és lehetőséget ad a fiataloknak

Mucsi Balázs főigazgató hangsúlyozta, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum már évek óta részt vesz a Honvéd Kadét Programban, amely a Kemény Gábor Technikumban érhető el. Nem volt kérdés számukra, hogy a Szent-Györgyi Albert Technikum is csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. A program kiváló eszköz a hazafias nevelés és a nemzeti identitás erősítésére, miközben számos ismeretet és lehetőséget biztosít a fiataloknak.

Az önkormányzat is támogatja a programot

Nagy Ferenc alpolgármester kiemelte, hogy a program rendkívül innovatív, diákközpontú, és széleskörű társadalmi, valamint egyéni ismereteket és képességeket nyújt a résztvevőknek. A diákok számára számos előnyt és lehetőséget kínál, legyen szó hazafias nevelésről, történelmi ismeretekről, karrierlehetőségekről, ösztöndíjrendszerről, vagy más hasonlóan fontos célokról, amelyeket a program képvisel. Külön kiemelte a közösségi szolgálat fontosságát, amely során a kadétok önkéntes tevékenységgel járulhatnak hozzá társadalmi és közéleti problémák enyhítéséhez. Ebben a részfeladatban, az önkormányzat is szívesen működik együtt a kadétokkal és az iskolákkal. Emellett méltatta a városban és vármegyében tapasztalható magas színvonalú oktatást és nevelést. 

 

Az együttműködési megállapodást Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Huszár Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka írta alá. A Honvédelmi Minisztérium részéről hagyomány, hogy a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó intézmények részére tanúsítványt és emléktáblát adnak át, ezeket az elismeréseket Kis Ákos, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője adta át Tálas Csabának, a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatójának.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában