Kultúra

3 órája

Japán napon idézték meg a felkelő nap országainak őszi színeit - galériával

Japán őszi színei címmel rendezték meg a gyulai Japán Napot szombaton a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az eseményen részt vett Ono Hikariko, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A Japán Nap számos, a felkelő nap országához kapcsolódó különleges programmal várta a látogatókat.

Papp Gábor

A Japán Napon elmondott köszöntőjében Dézsi János, a bibliotéka igazgatója kiemelte, könyvtáruk több mint 10 éve programszerűen törekszik arra, hogy nyitott szellemiségű közösségi térként szolgálja közönségét.

Japán Nap, nagykövet, rendezvény
Dr. Görgényi Ernő és Ono Hikariko egyaránt felhívta a figyelmet a Japán Nap jelentőségére. Fotó: Kiss Zoltán

– Talán ennek is köszönhető, hogy 2013 márciusában itt alakult meg a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület – tette hozzá. – A szervezet kitűzött céljait rokonszenvesnek találtuk, amit az elmúlt években végzett munkájuk alátámasztott.

A Japán Napnak hagyományai vannak

Szólt arról, hogy 2021-ben a gyulai Japánkert Barátok Köre Egyesület projektjének köszönhetően létesült japánkert a könyvtár udvarán. Az attrakció mára a pihenést jelentő funkciója mellett garantált programként turisztikai vonzerőt is jelent.
– Így pár év alatt két olyan momentum is volt, ami a könyvtárt Japánhoz kapcsolja – folytatta a gondolatot.

A gyulaiak érdeklődőek

  • Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, Gyula egy sokszínű város, ahol nemzetiségek és vallások képviselői élnek együtt évszázadok óta. 

– Az évszázadok alatt megtanultuk tisztelni egymás értékeit. Ebből fakad, hogy a gyulai polgárok fogékonyak és érdeklődőek más kultúrák iránt. Nagyszerű, hogy a japán kultúrának is vannak rajongói is városunkban, akik évről évre színvonalas rendezvényeket szerveznek, így gondoskodva arról, hogy mások is megismerhessék a felkelő nap országának hagyományait és értékeit – tette hozzá. – A gyulai Japán Nap idén is sokszínű programmal várta az érdeklődőket.

Számos érdekes program várta az érdeklődőket

A tartalmas előadások mellett volt harcművészeti bemutató, a résztvevők megismerkedhettek a japán kalligráfia, az origami és a hagyományos csomókötés művészetével, japán ételeket és italokat kóstolhattak, különleges és egyedi ajándéktárgyakat vásárolhattak. Sőt, még arra is volt lehetőség, hogy akik úgy gondolták, kimonót öltsenek.
Mint mondta, a helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen  néhány éve a könyvtár, vagyis az egykori gyulai városháza udvarán a vidéki Magyarországon egyedülálló módon japánkertet alakítottak ki a gyulai Japánkert Barátok Köre Egyesülettel együttműködésben. 
– Az említett egyesület mellett más civil szervezetek is foglalkoznak Gyulán a japán kultúrával, közülük is kiemelkedik a szombati programot megszervező MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület – hangsúlyozta.

A nagykövet asszony üdvözölte a programot

  • Ono Hikariko köszöntőjében ugyancsak kiemelte a gyulai japánkertet, amely újabb kapcsolódási pontot jelent a két ország között. 
    A Japán őszi színei tematikával kapcsolatban a nagykövet elmondta, Japánban versek és dalok szólnak az őszi idő változékonyságáról, valamint az emberek szívében és lelkében bekövetkező változásokról.
    – Japánban van egy kifejezés, ami úgy hangzik, hogy a „hosszú őszi éjszakák” – tette hozzá. – Ez egy olyan kifejezés, amely a forró nyár végét, és egy kellemes évszak beköszöntét jelenti, amelyben az emberek élvezhetik hobbijukat és a kultúrát. 
    Ezután Hankó Ferenc, a MAPON egyesület elnöke tartott előadást a szervezet munkájáról, illetve működéséről, ezt követően számos program szolgálta a japán kultúra még mélyebb megismerését.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában