2024.10.16. 20:04
Jóllakni olcsón is lehet, ha odafigyelünk a konyhában - galériával, videóval
Az élelmiszerpazarlás megelőzésével, tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a bolygóért – mondta Nagy István agrárminiszter az élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten a Városligetben. Fodor Mihály, a békéscsabai Kornélia étterme séfje elmondta, a szezonalitás és a költséghatékonyság a családok étkezésében is fontos, jóllakni olcsón is lehet jó, csak meg kell tanulni elkészíteni az ehhez való ételeket.
Jóllakni olcsón is lehet – vallják a vármegyei séfek. A mostani világnap felhívás arra, hogy közösen tegyünk azért, hogy hosszú távon senki ne rekesztődjön ki az élelmiszerhez való hozzáférésből – fogalmazott Nagy István. – Erre utal a világnap idei mottója is: „Élelemhez való jog a jobb életért és jobb jövőért."
A slambuc alapanyagai fellelhetők a Békés vármegyei kamrákban
Fodor Mihállyal egy olyan menüt készítettünk el, mely olcsón kihozható, finom és szezonális, például a sütőtök miatt. A főételbe, a slambucba is olyan alapanyagok kerültek, amik a Békés vármegyei kamrákban megtalálhatók.
– Őseink pásztorétele volt a slambuc, olyan alapanyagok kerültek bele, amit a háziasszonyok otthon előre elkészítettek, valamint megtermett a kertekben. A sertések híztak az ólban, a disznóvágás után ebből lett a zsír, a füstölt szalonna és a kolbász – ecsetelte Fodor Mihály. – Semmi nem ment veszendőbe, a hájból finom süteményeket sütöttek az asszonyok, a körömből, farokból kiváló pörköltet főztek a férfiak. Hosszú lenne felsorolni, mire hasznosították még a sertés „alkatrészeit” a hurkától a disznósajtig eleink.
Jóllakni olcsón: az önellátás nagy szerepet játszik
A gyümölcsöknél és zöldségeknél természetesen nem a tél volt a szezon, de az ősszel érő termést is felhasználták almától és körtétől a sütőtökig. Az önellátás nagy szerepet játszott, és őseinknél az élelmiszer-pazarlás szinte ismeretlen fogalom volt.
Sütőtök krémleves, mézzel, magvakkal
A sütőtököt 140 fokon, 30 percig sütjük. Szitán áttörve vajjal, tejszínnel dúsítva, sózva, borsozva, szerecsendióval és mézzel ízesítjük. Kevés zöldségleves alaplével felöntjük, tetszés szerint.
A krémleves betétje
A karamellizált mézzel a pirított tökmagot és napraforgómagot összekeverjük, és a leves tetejére szórjuk.
Tökmagos kenyér
Darált tökmag 50, liszt 50 százalék, tökmagolaj, só, élesztő, kevés cukor.
Kenyértésztává dagasztjuk, pihentetjük, kelesztjük, majd 180 fokon 30-40 percig sütjük.
Slambuc négy főre:
Lebbencstészta 40 dkg
Füstölt szalonna 30 dkg
Csabai vastagkolbász 20 dkg
Burgonya 80 dkg
Vöröshagyma 30 dkg
Ízlés szerint: fokhagyma, fűszerpaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény
Elkészítés: Szalonnazsíron a tésztát aranybarnára, a vöröshagymát külön edényben üvegesre pirítjuk. Egy paradicsomot, egy tv-paprikát teszünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, őrölt kömény mellett fűszerpaprikával ízesítjük.
A kockázott burgonyát hozzárakjuk, felforraljuk, hozzátesszük a pirított tésztát, készre főzzük. Kóstoljuk, és szükség szerint tovább ízesítjük. Füstölt szalonnából készített kakastaréjjal és kolbászkarikával tálaljuk.
Jóllakni olcsón is lehet, ha odafigyelünk a konyhában
Fotók: Bencsik Ádám