Ne pazaroljunk!

2 órája

Jóllakni olcsón is lehet, ha odafigyelünk a konyhában - galériával, videóval

Az élelmiszerpazarlás megelőzésével, tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a bolygóért – mondta Nagy István agrárminiszter az élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten a Városligetben. Fodor Mihály, a békéscsabai Kornélia étterme séfje elmondta, a szezonalitás és a költséghatékonyság a családok étkezésében is fontos, jóllakni olcsón is lehet jó, csak meg kell tanulni elkészíteni az ehhez való ételeket.

Nyemcsok László

Jóllakni olcsón is lehet – vallják a vármegyei séfek. A mostani világnap felhívás arra, hogy közösen tegyünk azért, hogy hosszú távon senki ne rekesztődjön ki az élelmiszerhez való hozzáférésből – fogalmazott Nagy István. – Erre utal a világnap idei mottója is: „Élelemhez való jog a jobb életért és jobb jövőért."

jóllakni olcsón, Kornélia étterem, recept
Jóllakni olcsón: ez lehet a slambuc is, illetve a sütőtök krémleves  Fotó: Bencsik Ádám

A slambuc alapanyagai fellelhetők a Békés vármegyei kamrákban 

Fodor Mihállyal egy olyan menüt készítettünk el, mely olcsón kihozható, finom és szezonális, például a sütőtök miatt. A főételbe, a slambucba is olyan alapanyagok kerültek, amik a Békés vármegyei kamrákban megtalálhatók.

– Őseink pásztorétele volt a slambuc, olyan alapanyagok kerültek bele, amit a háziasszonyok otthon előre elkészítettek, valamint megtermett a kertekben. A sertések híztak az ólban, a disznóvágás után ebből lett a zsír, a füstölt szalonna és a kolbász – ecsetelte Fodor Mihály. – Semmi nem ment veszendőbe, a hájból finom süteményeket sütöttek az asszonyok, a körömből, farokból kiváló pörköltet főztek a férfiak. Hosszú lenne felsorolni, mire hasznosították még a sertés „alkatrészeit” a hurkától a disznósajtig eleink.

Jóllakni olcsón: az önellátás nagy szerepet játszik

A gyümölcsöknél és zöldségeknél természetesen nem a tél volt a szezon, de az ősszel érő termést is felhasználták almától és körtétől a sütőtökig. Az önellátás nagy szerepet játszott, és őseinknél az élelmiszer-pazarlás szinte ismeretlen fogalom volt.

 

Sütőtök krémleves, mézzel, magvakkal

A sütőtököt 140 fokon, 30 percig sütjük. Szitán áttörve vajjal, tejszínnel dúsítva, sózva, borsozva, szerecsendióval és mézzel ízesítjük. Kevés zöldségleves alaplével felöntjük, tetszés szerint.

A krémleves betétje

A karamellizált mézzel a pirított tökmagot és napraforgómagot összekeverjük, és a leves tetejére szórjuk.

Tökmagos kenyér

Darált tökmag 50, liszt 50 százalék, tökmagolaj, só, élesztő, kevés cukor.

Kenyértésztává dagasztjuk, pihentetjük, kelesztjük, majd 180 fokon 30-40 percig sütjük.

Slambuc négy főre:

Lebbencstészta 40 dkg

Füstölt szalonna 30 dkg

Csabai vastagkolbász 20 dkg

Burgonya 80 dkg

Vöröshagyma 30 dkg

Ízlés szerint: fokhagyma, fűszerpaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítés: Szalonnazsíron a tésztát aranybarnára, a vöröshagymát külön edényben üvegesre pirítjuk. Egy paradicsomot, egy tv-paprikát teszünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, őrölt kömény mellett fűszerpaprikával ízesítjük.

A kockázott burgonyát hozzárakjuk, felforraljuk, hozzátesszük a pirított tésztát, készre főzzük. Kóstoljuk, és szükség szerint tovább ízesítjük. Füstölt szalonnából készített kakastaréjjal és kolbászkarikával tálaljuk.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában