JóPálya vetélkedő

2 órája

Megmutatták, milyen cukrászok, szakácsok, pincérek lennének – videóval

Turizmus-vendéglátás ágazatban szervezett a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara versenyt háromtagú, továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló diákokból álló csapatoknak. A keddi JóPálya vetélkedőnek a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyei adtak otthont, a fiatalok megmutatták, milyen pincérek, szakácsok, cukrászok, idegenvezetők lennének.

Licska Balázs

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője elmondta, hogy ötödik éve szerveznek JóPálya vetélkedőket hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákokból álló csapatoknak. Négy éven át többféle ágazathoz kötődtek a feladatok, most viszont váltottak. Kedden a turizmus-vendéglátás ágazathoz kapcsolódó kihívásokkal találkoztak a fiatalok a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyeiben.

JóPálya vetélkedő
A JóPálya vetélkedő keretében a diákok betekintést nyerhettek a turizmus-vendéglátás ágazat egyes szakmáiba, megmutatták, milyen cukrászok, szakácsok, pincérek lennének. Fotó: Licska Balázs

Húst sütöttek, tortát díszítettek

Eke Ibolya, a békéscsabai középiskola igazgatója elmondta, hogy szakácsként húst fűszereztek és sütöttek, salátát készítettek a diákok, majd az elkészült étkeket tálalták is. A cukrászműhelyben egy előre elkészített tortát díszítettek a Halloween jegyében, marcipánból készítettek figurákat, de például mértékegységeket is váltottak. Pincérként terítettek, evőeszközöket ismertek fel, szalvétát hajtogattak, idegenvezetőként pedig arról számoltak be játékos formában, hogy mi mindent tudnak egyes országokról, tájakról.

A JóPálya vetélkedő révén sok mindent megismerhetnek a diákok

Kiemelte, hogy a JóPálya vetélkedő révén a diákok betekintést nyerhettek a középiskola életébe, megismerhették a tanműhelyeket, találkozhattak az intézmény oktatóival, az itt tanulókkal. Mészárosné Szabó Anna, a kamara osztályvezetője megerősítette, hogy lényegesen egyszerűbb bemutatni így egy-egy szakmát, ágazatot, intézményt, mintha csak beszélnének róla. A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló JóPálya vetélkedő beleillik a kamara pályaorientációs, valamint a középiskola beiskolázási tevékenységébe is.

A gyerekek élvezték a JóPálya vetélkedőt, a kapott feladatokat

A turizmus-vendéglátás ágazati versenyre közel harminc csapat nevezett, és közülük egy szövegértési, illetve egy pályaorientációs kisfilmhez kapcsolódó feladat után a legjobb tízet hívták meg a Zwack tanműhelyeibe a vármegye minden szegletéből. A szakemberek tapasztalata szerint a diákok élvezték a kihívásokat, remek hangulat uralkodott, felszabadultan ténykedtek, nem görcsöltek rá a feladatokra, hogy mindez egy verseny. Közben rengeteg ismeretet szereztek, amelyeket aztán továbbadhatnak az iskolában diáktársaiknak, otthon pedig a szüleiknek.

Senki sem távozott üres kézzel

A kamaránál hangsúlyozták, hogy a verseny nagyon szoros volt, és hogy senki nem távozott üres kézzel. A JóPálya vetélkedőn

  • első lett a Juhos Mira, Kozsuch Adél és Melis Attila alkotta csapat Kondorosról,
  • második a Frank Vivien, Mucsi Milla Krisztina és Szántai Tímea összeállítású gárda Kétsopronyból,
  • harmadik pedig a Győző Aletta, Tatár Klaudia és Vastag Veronika alkotta trió Nagyszénásról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában