szakmai fórum

3 órája

A Lelki Egészség Világnapja alkalmából tartottak konferenciát Békéscsabán

Országos konferenciának adott otthont pénteken Békéscsaba. A Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében a Lelki Egészség Világnapja alkalmából tartottak díjátadót és szakmai előadásokat a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szervezésében.

dr. Nagy Szilvia

A zsűri által kiválasztott PsychArt24-alkotásokat is bemutatták a konferencián. Fotó: Bencsik Ádám

Dudás Erika pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnöke köszöntőjében elmondta, a Lelki Egészség Világnapja előtt nemcsak Békéscsabán, hanem Csíksomlyón, Dunaszerdahelyen és Budapesten is tisztelegnek.

lelki egészség világnapja, konferencia
A zsűri által kiválasztott PsychArt24-alkotásokat is bemutatták a lelki egészség világnapja alkalmából megrendezett konferencián. Fotó: Bencsik Ádám

– Önkénteseink nagyon fontos feladatot látnak el; hozzásegítik a hívó felet a krízise megoldásához, feloldják a szuicid gondolatokat, a vonal másik végén lévő ember lelki egészségét védik, erősítik. Vannak, akik évtizedeken keresztül végzik ezt a nemes, csupa nagybetűs szolgálatot – részletezte, hozzátéve, a LESZ, a 29 tagszolgálata, valamint a békéscsabai Dr. Baly Hermina Alapítvány egy nagy családot, összetartó közösséget alkot. Hangsúlyozta, a Kárpát-medence ötszázegy önkéntese magyar nyelven segít. 

Köszöntője után az önkéntesek előtti tisztelgés jeleként jutalmazták kiemelkedő munkásságáért a békéscsabai Mészáros Zsuzsannát és a szegedi Tápai Károlynét. 

A Lelki Egészség Világnapja: még mindig sokan megbélyegzik a pszichiátriai betegeket

Jalekné dr. Rózsavölgyi Katalin pszichiáter szakorvos beszédében leszögezte, a mai napig túl sokan stigmatizálják a pszichiátriai betegeket. 

– Szeptember 27-28. mérföldkő volt a vármegye antistigmatikus szerepvállalásában, idén először csatlakozunk a PsychArt24 országos művészeti maratonhoz. A mentális betegséggel élők a mentálisan egészségesekkel együtt, kötetlenül alkottak huszonnégy órán keresztül – sorolta, kiemelve, közel kétszáz alkotás született, melyek közül a zsűri által kiválasztott harmincöt helyi kiállításon vesz részt, a legjobb tízet pedig országos vándorkiállításra viszik. A konferencián bemutatták a műveket és az alkotóikat.

A Fűri Anna-díj is gazdára lelt

Fűri Anna klinikai szakpszichológusra is emlékeztek pénteken Békéscsabán. Elhangzott, a szakember a magyarországi krízisintervenció kiemelkedő alakjaként ismert. Az elsők között volt, aki a pedagógusok és a segítő foglalkozásúak mentális veszélyeztetettségére felhívta a figyelmet, módszereket dolgozott ki és alkalmazott kiégésük megelőzésére. A Fűri Anna-díjat a néhai szakember fia, Csörsz Rumen István adta át Vozár Anna klinikai gyermekszakpszichológusnak.

Több előadás színesítette a szakmai rendezvényt

A nap hátralévő részében Vozár Anna tartott előadást a figyelem pszichodinamikájáról, majd Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója beszélt a kábítószer testi és lelki egészségre gyakorolt hatásairól. Dr. Tóth Mónika Ditta, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa a krízisben történő hatékony segítségnyújtásról, dr. Udvardy László, a LESZ szakmai alelnöke pedig a szervezet rehabilitációban betöltött szerepéről szólt. Szó esett munkahelyi mentálhigiénéről, összeült az iskolai segítők fóruma. Tartottak mentális elsősegély-tréninget és pszichológus-workshopot is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában