Gyűjtemény

6 órája

Német zuhanóbombázó Mezőmegyer kék egén, keresik a roncsokat

A közelmúltban volt 80 éve annak, hogy a II. világháború során Mezőmegyer közelében lezuhant egy német zuhanóbombázó. Jelenleg is folyik a kutatás, amelynek célja a világháborús lezuhant repülő, valamint a közelében eltemetett pilóta és lövész nyughelyének felderítése.

Dinya Magdolna

Mezőmegyer határában korábban fémdetektorral átvizsgálták a kijelölt területet, ahol az 1944 októberében lezuhant repülő, a  Junkers Ju87 "Stuka" zuhanóbombázó darabjait keresték. A II. világháború kezdetén Magyarországot még nem érintették közvetlenül a harci események, mivel a frontok távolabb húzódtak. Azonban az 1944-es év fordulópontot jelentett az angolszász bombázások megkezdésével, de már korábban is észlelhetőek voltak nagyobb bombázó kötelékek átrepülései az ország felett. A kutatók fontosnak tartják, hogy feltárják a múlt egy olyan szeletét, amelyről a helyiek évtizedekig alig mertek beszélni. Ugyanakkor még mindig élhetnek szemtanúk vagy azok leszármazottai, akik hitelesen el tudják mesélni a lezuhant bombázó történetét. 

stuka, lezuhant repülő, kutatás, Mezőmegyer
A Mezőmegyer mellett lezuhant repülő kutatása folyamatosan zajlik Forrás: Facebook

A föld mélye még mindig őrzi a repülőgép apró darabjait

Az eddigi elmondások szerint a pilóta Kisrét közelében próbált kényszerleszállást végrehajtani, de a gép nagy sebességgel átszáguldott egy öntözőcsatornán és darabjaira hullott. A Munkácsy Mihály Múzeumban jelenleg is látható egy kiállítás, amely Domokos Ferenc gyűjtésének és kutatásainak köszönhetően betekintést nyújt a II. világháborúban lezuhant repülőgép és a megtalált darabok történetébe. A kutatók célja, hogy teljes egészében feltárják a Mezőmegyer mellett lezuhant német repülő történetét, és mindenki számára megismerhetővé tegyék azt. A tanyák megszűnésével és a parcellák egybeszántásával a pontos helyszín felismerhetetlenné vált, de a szemtanúk visszaemlékezései, valamint a modern műszeres vizsgálatok segítségével sikerül meghatározni a roncs egykori helyét. A föld mélye még mindig őrzi a repülőgép apró darabjait, amelyek akár a pilóták nyughelyéhez is elvezethetnek.

stuka, lezuhant repülő. kutatás, Mezőmegyer
Forrás: shutterstock

A Mezőmegyer mellett lezuhant repülő történetének kutatása folyamatosan zajlik

Köztudott, hogy a lezuhant repülőgép alkatrészeinek jelentős részét annak idején a helyi lakosok egyszerűen hazavitték. Így került elő a most kiállított tárgyak egy része. Valószínű, hogy néhány alkatrész fémhulladékként végezte, de az is lehetséges, hogy még mindig felbukkanhatnak további darabok. Éppen ezért arra kérik a környéken élőket, hogy ha régi házakban, padlásokon vagy műhelyekben őriznek ismeretlen eredetű fémtárgyakat, amelyekről azt gondolják, hogy a repülőgéppel kapcsolatosak lehetnek, vagy a történtekhez kapcsolódó plusz információval rendelkeznek, esetleg egy régi fényképpel a roncsról, azt jelezzék a kutatók részére. 

stuka, lezuhant gép, kutatás, Mezőmegyer
Forrás: Facebook

Domokos Ferenc és Kolarovszki Csaba sok energiát fektetett abba, hogy egy új, izgalmas történettel gazdagítsák a megyeriek múltját. Sikerült kapcsolatba lépniük a repülőgépen szolgáló katonák hozzátartozóival is. A kutatást Németországban is figyelemmel kísérik, és nagy érdeklődéssel várják a további helyszíni eredményeket. A Menőmegyer Egyesület és annak elnöke, Poliák Pál technikai segítséget nyújt a kutatás eredményesebbé tételéhez. Jelenleg egy magas szintű, komolyabb technikai segítséget várnak, amely az elkövetkező hetekben érkezhet meg a helyszínre, és döntő szerepet játszhat majd a kutatás további szakaszában. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában