Hagyományok

3 órája

Országos Román Gasztronómiai Fesztivált rendeztek 55 csapat részvételével - videóval

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált és Családi Napot szombaton a gyulai várkertben. Az esemény keretében életre hívott főzőversenyen 55 csapat vett részt, összességében pedig sok százan kapcsolódtak be a programokba. Az Országos Román Gasztronómiai Fesztivál a hagyományok ápolása mellett a közösségek erősítését is szolgálja.

Papp Gábor

Ötvenöt csapat jelentkezett az Országos Román Gasztronómiai Fesztivál keretében életre hívott főzőversenyre. Baráti társaságok, nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek egyaránt eljöttek a megmérettetésre. Nem csak Magyarországról, hanem Romániából, Temesvárról és Tomestiből ugyancsak érkeztek vendégek, akik a kulturális műsorban is felléptek – mondta el Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke. A főzőversenyen számos tradicionális román étel is készült.

Országos Román Gasztronómiai Fesztivál, hagyomány, versenyzők
Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon 55 csapat főzött, és sok száz érdeklődő vett részt.
Fotó: A szerző felvétele

Országos Román Gasztronómiai Fesztivál: a közösségeket is erősítették

Kozma György kiemelte, a hagyományoknak megfelelően a gasztronómia mellett a kultúra is fontos szerepet kapott az eseményen. Az összes magyarországi román nemzetiségi tánccsoport fellépett, illetve népdalénekesek is műsort adtak. 

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata idén is készült kóstolóval, ételbemutatóval. A Miruna Egyesület jóvoltából hagyományos csorba, kiváló leves várta a vendégeket. A Kétegyházi Román-Magyar Egyesület és a méhkeréki asszonyok pedig hagyományos ratyisét készítettek. Mindkét finomság óriási sikert aratott. 

Most az időjárás is kegyes volt

Kozma György felelevenítette, hogy a fesztivált eredetileg szeptember 14-én tartották volna, azonban az időjárás akkor közbeszólt, a kedvezőtlen körülmények miatt az esemény időpontját áthelyezték a mostani szombatra.

– Szerencsére kedvező időjárás várta a sok száz résztvevőt a gyulai vártkertben – fogalmazott.

Kiemelt figyelmet fordítottak a családokra

Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, a rendezvény nem csak a gasztronómiáról, hanem a közösségépítésről is szólt. Mint mondta, elnökként fontos célként fogalmazta meg, hogy a közösségeket is erősítsék.

– Erre a fesztivál mindig kiváló alkalmat nyújt, baráti társaságok jönnek össze, régi ismerősök lehetnek együtt, hogy közösen töltsenek el egy napot teljesen kötetlen formában – tette hozzá.

Kozma György szólt arról, hogy idén is külön, kiemelt figyelmet fordítottak a családokra.

– Egyebek mellett gyereksarokkal, vattacukorral, arcfestéssel, ugrálóvárral, gyermekműsorral is készültünk – folytatta a gondolatot. 

Lorenna is fellépett

Kifejtette, a teljes programot ingyenesen látogathatták az érdeklődők, amelynek keretében fellépett az ismert és népszerű előadó, a romániai Lorenna, illetve a program diszkóval zárult, amihez a zenét Dj Széplaki Attila és Dj Ravasz Attila keverte. Kiállítók is jelen voltak a rendezvényen, akik egyebek mellett hímzéseket, kézműves tárgyakat, kézműves ételeket, népviseletet egyaránt bemutattak.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában