Felelős döntés

2 órája

Beszáll a kastélyért folytatott küzdelembe a szabadkígyósi önkormányzat

El kell mennünk az utolsó falig, hogy lássuk mire vagyunk képesek – hangzott el a szabadkígyósi önkormányzat keddi képviselő-testületi ülésén. Az eseményen a grémium döntést hozott arról, hogy Hódmezővásárhely után a község önkormányzata is kikéri egy forintért a szabadkígyósi Wenckheim-kastély pályázati dokumentációját.

Vincze Attila

Mint megírtuk, Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter bejelentkezett a szabadkígyósi kastélyra. Akkor a község polgármestere, Kosznáné dr. Pule Ilona megkeresésünkre azt válaszolta, hogy az október 22-i képviselő-testületi ülésen döntenek arról, hogy ők is hasonlóan járnak-e el. A helyi képviselő-testület kedden önálló napirendi pontként tárgyalta a szabadkígyósi Wenckheim-kastély jövőbeli tulajdonosi sorsának kérdését. 

szabadkígyósi Wenckheim-kastély, pályázat, önkormányzat
A helyi képviselő-testület keddi ülésén döntést hozott arról, hogy a község is kikéri egy forintért a szabadkígyósi Wenckheim-kastély pályázati dokumentációját. A szerző felvétele

A község önkormányzata ezt azzal indokolta, hogy az épület ikonikus „településértéke” megkérdőjelezhetetlenné teszi a településvezetés viszonyát a Wenckheim-kastélyhoz. Különösen fontosnak tartják azt, hogy az új tulajdonosi állapot és álláspont megőrizze a törvény szellemét, azaz a Wenckheim-kastély, mint a kulturális örökség országosan is a legjelentősebbek közé tartozó értéke, mindig és minden körülmények között nyitott maradjon nem csak a szabadkígyósi lakosok, nem csak az ország más területéről érkező látogatók, hanem az országon kívüli érdeklődők előtt is. Az ülésen egyértelművé tették, hogy az önkormányzat elkötelezett a Wenckheim-kastély funkciójának megőrzésében és megtartásában, illetve fenntartásában és abban, hogy a nemzet különös örökségi értékeként az üzemeltetése, az indokolt felújítása és korszerűsítése megtartsa, mint legjelentősebb műemléki épületet.

Felelős döntést csak a szabadkígyósi Wenckheim-kastély pályázati anyagának kikérése után hoznak

A képviselő-testület erre való figyelemmel a pályázati felhívás dokumentációjának megismerését – arról határozatot hozva – olyan prioritásnak tekinti, amely nélkül a racionális döntés meghozatala, azaz a község önkormányzata tulajdonosi szerepvállalása kérdésében való döntés elképzelhetetlen. Mint fogalmaztak, természetesen tisztában kell lenniük azzal, hogy a törvény már említett „szellemisége” komoly elvárásokat támaszt e műemléki épület jövőbeni felújításával, fenntartásával, üzemeltetésével, a társadalmi érdeklődés számára való nyitottsággal kapcsolatban, amely különösen magas erőforrásokat és olyan struktúrát igényel, amely a sikeres pályázat elengedhetetlen feltétele. 

Megjegyezték, hogy mindezt a pályázati dokumentáció megismerése alapján kell különösen mérlegelniük és olyan észszerű döntést hozniuk, amely az önkormányzat működőképességét, és e jelentős történelmi műemlék üzemeltetését képes – azonos rendező elvek mentén – úgy megtartani, hogy e kettős feladatellátás sérülékenységét teljes mértékben elkerüljék.
A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a határozatot.

Hódmezővásárhelyen is megszavazták

A Délmagyarország tudósítása szerint a hódmezővásárhelyi közgyűlési többség bő 50 perces vita után kedden megszavazta, hogy az önkormányzat pályázik a szabadkígyósi kastély tulajdonjogára. Márki-Zay Péter polgármester szerint az a képviselő, aki megszavazza a pályázatot, az hazafi, aki nem, az egy embert szolgál – itt Lázár Jánosra célzott.
Márki-Zay Péter egy képviselői felvetésre azt válaszolta, szerinte nincs 30 év fenntartásról szó, mert ha új kormány lesz, akkor visszaadhatják. Nincs kockázat, Vásárhely fel tud vállalni néhány százmilliót, hogy a nemzet vagyonát megmentse és biztos benne, hogy a „nemzet lesz annyira hálás, hogy ha demokratikus jogállam lesz, akkor ezeket a költségeket visszaadják”.


 


 


 

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában