Madárvilág

2 órája

Színpompás szalakóták és búbosbankák is elindultak Dél-Afrikába

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti-puszták részterületén szalakóták és búbosbankák is szép számban költenek. Többségük már útra kelt a telelőhely felé, de néhány példánnyal még szeptember második felében is lehetett találkozni.

Csete Ilona

Mindkét faj melegkedvelő, ezért hosszú utat kell megtenniük, míg Afrika déli részeire eljutnak. Szalakótákból mintegy 90 pár költött idén a Kardoskúti-pusztán. A bőséges tápláléknak köszönhetően elég sok fióka repült ki a fészkekből. A nyár közepétől egyre gyakrabban lehetett a fiatalokkal is találkozni, így az állomány érezhetően megnövekedett. A vonulás beindulását követően számuk fokozatosan csökkent.  A nyárias meleg időjárás és a bőséges rovartáplálék miatt azonban nem minden példány vette sietősre az indulást. A szalakóták magányosan, vagy lazább, kis csapatokban vonulnak. A telet Afrika déli részein töltik – olvasható a nemzeti park honlapján.

Búbosbanka  Fotó: Balla Tihamér

A búbosbankáknak is jó évük volt az idén. A tavalyinál több pár költött Kardoskút térségében, s a fiókaszám is magas volt. Ezek a madarak is rovarokkal táplálkoznak, de ők a talaj felszínén szedegetik eleségüket. A telet a Szaharától délre eső szavannaövezetben töltik. Egyesével, vagy kis csapatokban vonulnak. Az első példányok már július végén elindulnak, s augusztus végére nagy részük el is vonul. Idén még szeptember második felében is találkoztak egy-két példánnyal.

Tavasszal a búbosbankák rendszerint már március végén, április legelején visszatérnek, a szalakóták viszont csak néhány héttel később érkeznek.

A fiatal szalakóta először vágott neki a vonulásnak. Fotó: Balla Tihamér/KMNP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában