Madárvilág

3 órája

Feketeszárnyú székicsér látogatott a kardoskúti Fehértóhoz

Csete Ilona

Egy feketeszárnyú székicsér bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A madár a sekély vízben táplálkozott, bíbicek társaságában.

A kép illusztráció. Fotó: Mészáros Csaba/KMNP

A szeptemberi esőzéseknek köszönhetően a Fehértó medrének mintegy 20 százalékát sekély víz borítja, ami vonzza a madarakat. A bíbicek tábora rendkívül népes, jelenleg mintegy 3200 példány tartózkodik itt. Ebben a bíbiccsapatban bukkant fel hétfőn, kora délután egy hazánkban rendkívül ritkán látható madárfaj, a feketeszárnyú székicsér. Mivel a látási viszonyok nem voltak ideálisak, így nem tudták teljes biztonsággal megállapítani azt, hogy fiatal, vagy öreg példányról van-e szó – írták honlapjukon.

Az utóbbi években a kardoskúti Fehértónál minden ősszel láttak egy-egy vonuló példányt. A feketeszárnyú székicsérek világállománya igen alacsony, legfeljebb 200 ezerre becsülik. Kazahsztán északi részén és Oroszország dél-nyugati részén költ, de ritkábban Ukrajnában is fészkel. A telet Afrikában tölti. Magyarországon szintén előfordult már költése.

Szeptember 23-án nemcsak a kardoskúti Fehértónál, hanem a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a Fertő-tó magyarországi szakaszán is megfigyeltek egy feketeszárnyú székicsért.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában