Interaktív tárlat

2 órája

A születés kiállítás a tudatos családtervezésben is segíti a fiatalokat – videóval

Két napon át ismét a fogamzásszabályozás, a fogantatás és a születés témakörével ismerkedhetnek meg a középiskolás diákok a Csabagyöngye Kulturális Központban. A születés kiállítás szervezőinek célja a tudatos családtervezés segítésén túl az, hogy a fiatalok közvetlen tapasztalatot szerezhessenek a majdani gyermekeik anyaméhen belüli fejlődéséről.

Vincze Attila

A szervező FICSAK Békéscsaba Alapítvány munkatársa kérdésünkre elmondta, a Csabai Garabonciás Napok mindig nagy lehetőséget jelent a pedagógusok számára, hogy a gyerekekkel kiszakadjanak a frontális oktatásból, és úgy tudjanak beszélgetni a szakértőkkel, ahogy bent az iskolában nem lehet. Dénes Éva hangsúlyozta, hogy a születés kiállításon való részvétel ugyan regisztrációhoz kötött, ugyanakkor így is minden évben több száz csabai középiskolás vesz részt rajta. Megjegyezte, hogy a rendhagyó tárlaton a fiatalok olyan témákról beszélgethetnek a szakemberekkel, mint az anyaméhben való létezés, a világrajövetel vagy a fogamzásszabályozás, elősegítve például a tudatos családtervezést. 

születés kiállítás, tudatos családtervezés, Garabonciás Napok, Békéscsaba
A születés kiállításon a csabai középiskolások számos interaktív tevékenységen keresztül ismerkedhetnek meg a születés témakörével
Fotó: Bencsik Ádám

Azt vesszük észre, hogy sokak fejében már ebben az életkorban benne van a vágy, hogy egyszer majd családot alapítsanak és ezek az alkalmak az ösztönös tudásukat támogatják, hogy ez majd akkor történhessen meg, amikor ők akarják – fogalmazott, hozzátéve, hogy érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni az edukációt.

Számos interaktív tevékenységet kipróbálhatnak a diákok a születés kiállításon

A születés kiállítás lebonyolításához ezúttal Zalaegerszegről is érkezett szakmai segítség. Bognárné Bengő Hajnalka aki perinatális szaktanácsadóként és szülést kísérő dúlaként dolgozik Zala vármegyében kiemelte, az interaktív kiállítás több modulból áll, melyek a szülés körüli időszakban fontosnak számító témákat jelenítenek meg. Ilyen a megtermékenyítés, a magzati fejlődés, a fogamzásszabályzás, de a résztvevők egy kisfilmen keresztül megtekinthetik magát a fogantatást, illetve kipróbálhatják a méhen belüli elhelyezkedést is. 

születés kiállítás, tudatos családtervezés, Garabonciás Napok, Békéscsaba
Akadt olyan fiú, aki ki szerette volna próbálni, milyen érzés várandósnak lenni
Fotó: Bencsik Ádám

A diákok megtapasztalhatják továbbá azt is, amikor születéskor megindul a kisbaba: ilyenkor egy enyhe hasi izomstimulációt végeznek, amivel a szülési fájdalmakat szimulálják. A szakember kifejtette, a kiállítás kivételes abból a szempontból is, hogy nemcsak egyoldalú információközlés van, hanem minden egyes modulnál van egy szakértő, aki választ ad a felmerült kérdésekre. Mindemellett a rendezvényt egy korábbi felmérés alapján úgy állították össze, hogy a fiatalkorú látogatókat mi érdekli, ugyanis igazából ezen keresztül lehet őket érzékenyíteni a szexualitásra, szerelemre, párkapcsolatra, illetve a tudatos családtervezésre. 

– Az a célunk, hogy minél több kisbaba úgy szülessen meg, valamint olyan születési minőségben legyen része az anyának és a babának is, hogy utána megérkezzenek a kistestvérek is – fogalmazott.

Fontos, hogy a fiatalok azt érezzék, a szex nem tabutéma

Bognárné Bengő Hajnalka kitért arra is, hogy szerencsére a statisztika szerint a terhességmegszakítások száma csökkenő tendenciát mutat. Az, hogy ennek pontosan mi az oka meglehetősen komplex dolog, de ha a fiatalok időben megkapják a megfelelő tájékoztatást arról, hogy a szexualitás nem tabutéma, akkor már nagyon sokat tettek értük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában