11 órája
Nemzetközivé válik a pálinka-, párlat- és borverseny
Nemzetközi pálinka-, párlat- és borversenyt rendeznek hamarosan a Csabagyöngye Kulturális Központban, az intézmény és a csabai pálinkaklub szervezésében. Többek között erről beszélgetett minap Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a békéscsabai irodájában Forczek Győzővel, a kulturális központ igazgatóhelyettesével és Fabulya Attilával, a pálinkaklub szakmai vezetőjével. A versenyre november 18-ig lehet nevezni.
A 12 éve működő csabai pálinkaklub a Csabagyöngye Kulturális Központtal karöltve 11 éve rendez pálinka-, párlat- és borversenyt, ám az idei túl lép az országhatárokon, hiszen első ízben mérettetik meg magukat a határon túliak is – ismertette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán. Mint írta, három tény is indokolta, hogy az eseményt nemzetközivé tegyék, 2024-ben több kerek évfordulót is lehet ünnepelni.
- Egyrészt idén 190 éve született Stark Adolf, a Csabagyöngye szőlő nemesítője.
- Másrészt ebben az évben volt a 120. évfordulója annak, hogy a Csabagyöngye szőlő önálló fajtaként ismertté vált.
- Harmadrészt ehhez a fajtához kapcsolódik a 140 éve született Kocsis Pál munkássága, aki a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér keresztezésével alkotta meg az Irsai Olivér fajtát.
A szőlő is népszerű lesz a pálinka- és párlatversenyen
A Csabagyöngye a legkorábban érő szőlőfajta, amelyből bor is készül, az Irsai Olivér pedig a borkészítés mellett a párlatok, pálinkák egyre kedveltebb alapanyaga. Ezek alapján nem lesz meglepetés, ha a Csabagyöngye Kulturális Központ és a csabai pálinkaklub által meghirdetett nemzetközi megmérettetésre több szőlőpálinka, szőlőpárlat is érkezik. A versenyre – amellyel kapcsolatban a minap Forczek Győző igazgatóhelyettessel és Fabulya Attila szakmai vezetővel beszélgetett – hétfőig, november 18-ig lehet nevezni.