2019.10.27. 15:25
Rotyogtak a nagyik káposztái, mangalicából gyúrtak kolbászt
Zelenyánszkiné Csicsely Judit, a Hagyományőrző Nagymamák csabai csapatának vezetője vasárnap felsorolta, mellette Seres Gézáné, Pálinkás Ádámné, Hrabovszki Pálné, Kurgyis Andrásné és Lopusnyi Mátyásné vettek részt az étel elkészítésében a töltöttkáposzta-főző versenyen. Tizenegy unokával büszkélkedhetnek a nagymamák, nekik adják tovább a kolbásztöltés és a töltött káposzta elkészítésének receptjét, hagyományait.
Fotó: Imre Gyorgy
– A legfinomabb a töltött káposzta a disznótoros húsból – magyarázta Zelenyánszkiné Csicsely Judit. – A gyermekeinknek átadtuk a disznótoros ételek elkészítésének receptjét, most már az unokák vannak soron.
A vasárnapi gyúróversenyen mangalicahúsból készítette a 30 csapat a frisskolbászt. Restály György, az orosházi kolbászklub részéről elmondta, ennek az őshonos fajtának zsírosabb a húsa, ennek megfelelően kell fűszerezni. A mangalicanaphoz illően a Csabai Kolbászklub tagjai is ilyen sertést dolgoztak fel a látványdisznótoron. Papp László a klub részéről elmondta, csaknem hároméves korára hízott meg a sertés 230 kilósra. Ennek a fajtának a szalonnája, a zsírja az igazi kincs, kolbászt célszerűbb hússertéből készíteni.
A 23. Csabai Kolbászfesztivál utolsó napja (vasárnap)
A fesztivál vasárnapi, családi napja az elmúlt évekéhez képest is sokszínűbb, gazdagabb volt. Ami viszont nem változott, a családoknak kedvezve a fesztivál melegkonyhás vendéglátói kedvezményt biztosítottak sült kolbászra, hurkára és cigánkára. A Mokry-sátorban a Kicsi Gesztenye Klubot a Buborék Együttes követte. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház: Bolondos mesék előadását és az Alma Együttes színpadra lépését is sokan várták.
Az eredményeket itt tekintheti meg:
TÖLTÖTTKÁPOSZTA-FŐZŐ VERSENY EREDMÉNYEK
MANGALICA KOLBÁSZKÉSZÍTŐ VERSENY EREDMÉNYEK
További cikkeket a 23. Csabai Kolbászfesztiválról IDE KATTINTVA olvashat.