2023.06.24. 19:41
Több mint hatvan csapat főzött Gyulaváriban - galériával
Hatvannégy főzőcsapat, sok száz érdeklődő résztvételével rendezték meg a hagyományos főzőversenyt a tizedik Gyulavári Napok részeként szombaton.
Fotó: Kiss Zoltán
Szabó Károly, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, amikor életre hívták a Gyulavári Kastélynapokat, a kezdeményezéssel megidézték a régi helyi emlékeket.
– Gyulavári 1977 január 1-ig önálló településként működött, és addig augusztus 20-hoz kapcsolódtak az itteni rendezvények – fogalmazott. – Ezt próbáltuk egy új időpontban újraéleszteni. Hozzátette, a Gyulavári Kastélynapok egyik fő attrakciója a főzőverseny. Húsz csapat marha-, húsz csapat dámvadpörköltet, míg a többi huszonnégy baráti társaság egyéb ételeket készített. Szabó Károly kifejtette, idén annyi változtatás történt, hogy a sportpálya helyett kastélyparkban tartották meg a gasztronómiai megmérettetést.
– A kétnapos, szombati és vasárnapi kastélynapokat azért szerveztük meg, hogy a családok, barátok, ismerősök, munkatársak együtt, felhőtlenül kikapcsolódhassanak – tette hozzá. A kastélynapokon számos fellépővel is találkozhatnak, találkozhattak az érdeklődők, a sorozat egyik csúcspontjaként, vasárnap este Hevesi Tamás ad koncertet, és tűzijáték zárja a programot.
Több mint hatvan csapat főzött Gyulaváriban
Fotók: Kiss ZoltánDr. Görgényi Ernő polgármester az önkormányzat csapatával maga is részt vett a főzőversenyen. Mint elmondta, az embereknek szükségük van a valódi közösségi rendezvényekre.
– A program jó lehetőséget ad arra, hogy az emberek összejöjjenek. A kastélynapokon nagyon sokan vesznek részt, beszélgetnek, kikapcsolódnak – tette hozzá, majd elárulta, náluk Kónya István alpolgármester főzte a dámpörköltet.
Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke elmondta, a pörkölteket egy kategóriában értékelték. A további huszonnégy csapat egyéb ételeket főzött, a teljesség igénye nélkül ők halat, nyulat, bárányt és például káposztás tyúkot készítettek.
– Nagyon szélessé vált a paletta – hangsúlyozta. A főzőverseny értékelésében a Békés Vármegyei Culinary Team, illetve a Gyulakonyha szakemberei is részt vettek. Az ötletességet, a hagyományőrzést, az ízt, az illatot és az összhatást egyaránt figyelték.