Program

2024.06.13. 20:21

Ünnepi Könyvhét: kipakoltak a főtérre, elkezdődött a programsorozat Békéscsabán - videóval

Kipakoltak a kiadók és az intézmények a Szent István térre, ahol csütörtökön elindították a 95. Ünnepi Könyvhét békéscsabai programsorozatát.

Licska Balázs

Hat napig tart, szerdán kezdődött és hétfőn ér véget Békéscsabán a 95. Ünnepi Könyvhét, az önkormányzat támogatásával és a Békés Megyei Könyvtár szervezésében. Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a június a könyvekről szól a városban, hiszen tartottak korábban könyvbörzét a békéscsabai bibliotékánál, most zajlik az Ünnepi Könyvhét, de például június 22-én, a Múzeumok Éjszakája keretében ugyancsak lesznek programok.

Ünnepi könyvhét, programsorozat megnyitó,Békéscsaba
Több kiadó kínálatával is találkozhatnak az érdeklődők a Szent István téren az Ünnepi Könyvhét keretében
Fotó: Licska Balázs

Több kiadó és intézmény hozta el kínálatát 

Az Ünnepi Könyvhét keretében kipakoltak a főtérre, ahol több kiadó és intézmény – köztük a Békés Megyei Könyvtár és a Europe Direct Békés, a Munkácsy Mihály Múzeum és a levéltár – kínálatával találkozhatnak az érdeklődők, de például Biró Bertold könyvkötőmester révén a könyvkötészet rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek. Lehet alkotni, nyereményjátékban részt venni, kvízt kitölteni, könyveket cserélni. Juhász Zoltán igazgató emlékeztetett, hogy az első könyvhetes programot a városban 1928-ban rendezték meg először, a kultúrpalotában, ahol megjelentek a Tevan és a Kner nyomda művei is.

Színvonalas programok várhatók az Ünnepi Könyvhét keretében

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy az Ünnepi Könyvhét keretében színvonalas programok várhatók a Szent István téren és a Békés Megyei Könyvtárban, amelyek mind népszerűsítik a könyveket és az olvasást.

Ünnepi könyvhét, programsorozat megnyitó,Békéscsaba, Juhász Zoltán, Szarvas Péter
Juhász Zoltán igazgató és Szarvas Péter az egyik standnál
Fotó: Licska Balázs

Van érdeklődés a könyvek iránt

Hozzátette: a digitális korszakban mindig felmerül a kérdés, műfajtól függetlenül, hogy van-e jelentőségük a könyveknek. Úgy véli, hogy az Ünnepi Könyvhét is bizonyítékként szolgál arra, hogy van érdeklődés a könyvek iránt, legyen szó akár kézbe vehető kiadványokról, akár e-bookokról. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak és a Békés Megyei Könyvtárnak egyaránt komoly felelőssége van abban a tekintetben, hogy népszerűsítsék a könyveket, hirdessék azok jelentőségét.

Élményt nyújtanak a könyvek

A városvezető szerint olvasással megteremthető a lelki egyensúly, a könyvek kalandokat, izgalmakat kínálnak, élményt nyújtanak. Érdemes magyar műveket forgatni, mivel a magyar nyelv gyönyörű. Beszélt arról, hogy ő például kedveli a történelmi kiadványokat, a kortárs szerzőket, a skandináv krimiket, megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel kevés ideje jut olvasni, folyamatosan bővül otthonában az olvasásra váró könyvek sora. 

A Europe Direct Békés iroda is kipakolt a főtérre
Fotó: Licska Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!