Szabadegyetem Mezőmegyeren

2024.07.27. 16:09

Born Gergely: megszűnik a halál és a szenvedés

Első alkalommal rendeztek Békéscsabán, a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban szabadegyetemet, amelyen rengeteg előadás került terítékre. Szombaton Born Gergely művelődéstörténész Fényfelszabadítás és halhatatlanság címmel arról beszélt, hogy mi vár az emberiségre. Born Gergely úgy véli, egy ciklus végén jár az emberiség, a következő korszakban pedig megszűnik az egó, a halál és a szenvedés világa.

Licska Balázs

Lengyelné Zalai Erika, a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház vezetője elmondta, hogy immár több tíz éve, rendszeresen, jellemzően kéthavonta tartanak Megyeri Teaház címmel előadásokat, és általában ezekre az alkalmakra megtelik a kisterem. A látogatók igényeit felmérve pedig úgy döntöttek, hogy igyekeznek egy-egy vendéget hosszabb előadások megtartására felkérni, mivel a teaházas eseményeknél korlátozottak az időbeli keretek, a lehetőséget – ez leginkább Born Gergely előadásaira volt igaz. 

Born Gergely tartott előadást szombaton az Arany János Művelődési Házban az első mezőmegyeri szabadegyetem keretében
Born Gergely tartott előadást szombaton az Arany János Művelődési Házban az első mezőmegyeri szabadegyetem keretében. Fotó: Licska Balázs

Több téma is terítékre került a szabadegyetemen

Ezek gondolatok mentén határoztak úgy, hogy az előadásokból egy szabadegyetemet szerveznek. Pénteken a régészet, a helytörténet és a nyelvészet; szombaton a művelődéstörténet; vasárnap pedig – a MenőMegyer Egyesület közreműködésével – a környezetvédelem került előtérbe. Szombaton Born Gergely művelődéstörténész tartott egész napos, több ciklusra bontott előadást Fényfelszabadítás és halhatatlanság – egy új Grál-misztérium felé címmel.

Born Gergely szerint most egy ciklus végén jár az emberiség

Azt mondta, hogy Rudolf Steiner osztrák polihisztor – a Kárpát-medence szülötte –, aki megalapította a 20. század elején a mai szellemtudományt, megpróbálta végső formában megfogalmazni az emberiség előtt álló szellemi, metafizikai, vallási feladatot. Ő úgy vélte, hogy egy új Grál-misztérium vezeti majd az emberiséget a következő ciklusba. Born Gergely hozzátette, hogy a régiek korszakokban gondolkodtak, és hogy az ember ezeknek van alávetve. A szellemi tanítások szerint most egy ciklus végén vagyunk. 

Mi az a Szent Grál?

Az előadás során körbejárta, hogy mi is az a Grál, hogy hányfajta megközelítése van: 

  • egyesek szerint az a kehely, amelyből Jézus Krisztus az utolsó vacsorán ivott, 
  • mások szerint Mária Magdolna, 
  • megint mások szerint a Föld, 
  • míg a legmagasabb megfogalmazás szerint a bölcsesség, a bölcsességhez vezető út. 

A művelődéstörténész szerint a Szent Grál abba a paradicsomi állapotba vezet vissza, amely az emberiség kezdőállapota volt, amikor a két nem nem volt szétválasztva, és a szent nász révén helyreáll a két nem egysége. 

Egyetemes válságban van az emberiség

Beszélt arról, hogy az emberiség egy egyetemes, egyszerre kulturális, identitásbeli, politikai, gazdasági krízisben, válságban van, de egyelőre nem csúcsosodott ki. Szerinte félő, hogy a vége ennek egy kataklizma, egy mindent elsöprő katasztrófa lesz, amelyet, ha megelőzni nem is, de tompítani lehet. Hozzáfűzte, hogy mindez egy folyamat, és az, hogy a nagy átfordulás – amire, mint fogalmazott, mindenki vár – mikor történik meg, kérdéses. Pontosan azért, mert az idő nem ismert, az időt csak a Teremtő ismeri, a keresztény tanítások is ezt hangsúlyozzák. 

Megszűnik a halál és a szenvedés

Az előadó azt mondta, hogy a következő ciklusban az emberiség számára nem lesz ismert az egó, a halál és a szenvedés. Kiemelte, hogy ezek nem újonnan megfogalmazott gondolatok. Csak az európai ember elköszönt ettől a tudástól, és igyekszik úgy berendezkedni, hogy az élete gyönyörködés és élvezés legyen, ugyanakkor újra és újra kudarcot vall.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!