Magyarország a hazám

2024.09.04. 09:54

Az országos turné keretében hazatért a Békéscsabai Irodalmi Estek sorozata

Országos turnéra indult a Békéscsabai Irodalmi Estek rendezvénysorozata a Magyarország a hazám című műsorral, és kedden Békéscsabán, a Vízmű, azaz a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium dísztermében ez került terítékre.

Licska Balázs

– Óriási, hogy országos turnéra indulhatott a Békéscsabai Irodalmi Estek csapata – mondta az ötletgazda és szervező, Frankó Attila, hozzáfűzve: a 30 állomásos turné most érkezett a feléhez, a békéscsabai esemény volt a 15. Előtte a baranyai Magyarhertelenden jártak, a jövőben pedig felkeresik a szabolcs-szatmár-beregi Máripócsot, illetve a bács-kiskuni Orgoványt és Csengődöt.

irodalmi este, Frankó Attila
Paulik Tamás, Lőrincz Judit, Báthori Petra, Kis-Réger Wanda és Horváth Szabolcs az irodalmi esten. Fotó: Licska Balázs

Elviszik a Békéscsabai Irodalmi Estek kivonatát

Magyarhertelenden sírt a közönség az est végén – folytatta Frankó Attila. Mint fogalmazott, odament hozzá egy 80 éves idős férfi, és azt kérdezte tőle, hogy szerinte lesz-e Magyarország. Azt válaszolta, hogy amíg a magyar nyelv és a magyar kultúra él, addig kell, hogy legyen Magyarország, ő hisz a magyar nyelv csodálatos erejében.

Kabai Gábor gitározott a keddi rendezvényen. Fotó: Licska Balázs

Úgy véli, nem csak az a lényeg, hogy elviszik szerte az országban a Békéscsabai Irodalmi Estek kivonatát, vagyis egy igazi irodalmi showműsort, és hogy klasszikus és kortárs szerzőktől olvasnak fel. Fontos, hogy ezen alkalmak során is fedeznek fel szerzőket.

Kölcseytől és Vörösmartytól egészen Növényi Norbertig

A keddi esten, a Magyarország a hazám című műsor keretében – amelyben közreműködött Kis-Réger Wanda, Báthori Petra, Lőrincz Judit, Mucsi József és Paulik Tamás, a műsorvezető pedig Horváth Szabolcs volt – felolvasták többek között Kölcsey Ferenc Himnuszát és Vörösmarty Mihály Szózatát. Szerepelt a palettán egy-egy hazaszeretetről, Magyarországról szóló mű József Attilától, Petőfi Sándortól, Dsida Jenőtől, Radnóti Miklóstól, Katona Józseftől, Wass Alberttől, Márai Sándortól, Máté Pétertől, sőt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolótól, Növényi Norberttől is. Zárásként pedig együtt énekelték a közönséggel Szőke István Attila: Esküszünk című művét, miközben Kabai Gábor gitározott. 

A közönséget az irodalmi est végén tortával lepték meg. Fotó: Licska Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!