Filmvetítés

2024.09.06. 16:25

Most vagy soha: kulisszatitkok tárultak fel Békéscsabán - galériával, videóval

A Most vagy soha című magyar film közönségtalálkozóval egybekötött vetítését tartották pénteken Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A közönségtalálkozón az érdeklődők, többnyire fiatalok találkozhattak Szente Vajk forgatókönyvíróval és Katkó Ferenc békéscsabai színművésszel, aki Pofaszakállt alakította a történetben. A Kovács Nóra tanárnő által vezetett beszélgetésen számos kulisszatitok tárult fel a Most vagy soha című filmről.

Papp Gábor

Szente Vajk a Most vagy soha forgatókönyvírója és kreatív producere elmondta, az 1848 március 15-ét megidéző film elkészültének folyamata mintegy 4,5 évet vett igénybe.

Most vagy soha, Szente Vajk, film
Szente Vajk és Katkó Ferenc számos érdekes kulisszatitkot árult el a Most vagy soha filmről /Fotó: Bencsik Ádám/

Most vagy soha: még a vírus alatt castingoltak

– Másfél-két évig nem is nagyon tudtuk, hogy megvalósul-e a film, úgy dolgoztunk, úgy végeztük a kutatásokat, úgy írtuk a forgatókönyvet, hogy nem dőlt el, megcsinálhatjuk-e a filmet – fogalmazott Szente Vajk, aki elárulta azt is, hogy még a koronavírus-járvány alatt kezdtek castingolni, így a színészek nem egyszer telefonon forgattak kisfilmeket magukról.

– Persze utána muszáj volt próbafelvételeket is készíteni, a színészeknek találkozniuk kellett, hogy lássuk működik-e a kémia köztük – tette hozzá Szente Vajk.

Szinte Katkó Ferencre írták Pofaszakáll szerepét

A forgatókönyvíró, kreatív producer elárulta azt is, hogy a Most vagy soha rossz fiúinak csapatát erősítő Pofaszakáll szerepét tulajdonképpen Katkó Ferencre írták, és az a bizonyos kémia egészen kiváló megvolt a Farkasch titkosügynököt játszó Horváth Lajos Ottóval.

Katkó Ferenc is megerősítette, hogy a koronavírus-időszak bonyolulttá tette ezt az időszakot, a casting előtt tesztelték őket.

– Az járt az eszembe, hogy ha esetleg pozitív lesz a teszt, kimaradok-e a filmből – tette hozzá.

Csak a forgatás 100 napig tartott

Maga a forgatás egyébként mintegy 100 napon át tartott, amivel kapcsolatban Szente Vajk kifejtette, nagyon kellett a színészeket foglalkoztató színházak jóindulata is, hogy haladjon a munka. Előfordult például, hogy Katkó Ferenc egyik este még a békéscsabai teátrumban játszott, másnap reggel 6 órakor pedig Fóton vagy Sopronban kellett lennie sminkben és jelmezben. Katkó Ferenc ezzel kapcsolatban kiemelte, óriási melót jelenthetett összeegyeztetni, hogy mindenki, a több száz ember szükség szerint egyszerre ráérjen. 

Másfél évig tartott az utómunka

Kovács Nóra pedagógus kérdésére Szente Vajk megerősítette, hogy a film elkészültét mintegy 2000-3000 statiszta segítette, maga a stáb 1000 főt számlált. A filmen a megszólaló 117 szereplővel együtt ötszázan dolgoztak, míg az utómunkákon ugyancsak mintegy félezren. Az utómunkák mintegy másfél évig tartottak, a forgatást 2022. szeptemberében fejezték be, és 2024 márciusában mutatták be a filmet. 

Különleges fóti díszletváros

A beszélgetésen szó esett a másfél hektárnyi valósághű fóti díszletvárosról, ahol a jelenetek 40-42 százalékát rögzítették. 

– Ez jelen pillanatban Európa 19. századot idéző díszletvárosai közül a harmadik legnagyobb – mondta ezzel kapcsolatban a forgatókönyvíró. Azóta már más forgatások is zajlottak ott, például a karácsony környékén, Szilágyi Tibor és Bodrogi Gyula főszereplésével bemutatott telefonos reklám, most pedig egy rajzfilmstúdió bérelte ki.

Időutazás volt a forgatás

Katkó Ferenc úgy fogalmazott: az egész forgatás egy időutazásnak számított. 

– Volt, hogy egy jelenetet elkezdtünk forgatni Sopronban, majd másfél-két hónap múlva Fóton fejeztük be, ahol egyszer csak megérkeztünk a 19. századba. Fóton, amikor megláttam a díszleteket, a jelmezbe öltözött embereket, hidegrázós élmény kerített hatalmába. Olyan volt, mintha mi is ott lennénk, ahol a márciusi ifjak – folytatta a gondolatot. Érdekességként elmondta, a film egy nap cselekményét kísérte végig, így a forgatás négy hónapja alatt, áprilistól szeptemberig nem változhattak. Ugyanazt a szakállt kellett viselnie, nem mehettek strandra, hiszen a napozás hatását sminkkel nem lehet javítani, nem hízhattak, nem fogyhattak.

Valami pluszt is akartak adni

Szó esett arról is, hogy a történetben kellett valami pluszt is adniuk, valami magával ragadót, ami a Z-generációs fiatalok számára is érdekes lehet. Ezzel kapcsolatban Szente Vajk hangsúlyozta, ez az előkészületek alatt mindvégig a szemük előtt lebegett. Nagy felismerés volt számukra, hogy Lederer ekkor szervezete a titkosrendőrséget, és ennek kapcsán jöttek bele a történetbe a Farkaschék, a rossz fiúk Katkó Ferenc alakításával is.

Pontosan tudták mit várnak a karakterektől

Katkó Ferenc elárulta, hogy szerencsés volt, hogy régebb óta ismerik egymást a Farkasch-t alakító Horváth Lajos Ottóval, ugyanakkor a film készítőinek, nagyon pontos elképzeléseik voltak a rosszfiúk csapatáról is, nagyon pontos instrukciót kaptak arról, hogy az egyes karakterek miként viselkednek, milyen a mozgásuk, milyen a beszédstílusuk, tudták, hogyan kell a karaktert megközelíteni, és annak hogyan kell megszólaltatniuk. A rossz fiúk egyébként a stáb kedvencei voltak, hiszen kiváló, nagyon kedves, kellemes emberekről van szó, akiknek keresték is a társaságát. 

Új arcok kaptak lehetőséget

Katkó Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy rengeteg fiatal és új arc, vidéki színész kapott lehetőséget a filmben, amelynek kapcsán Szente Vajk kiemelte, tudatosan törekedett arra, fontos volt számára, hogy minden nagyobb város színházából legyenek színészek a filmben. 

A közönségtalálkozón a közönség soraiban helyet foglaló fiatalok is több érdekes kérdést tettek fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!