Csorvás

2024.09.08. 15:17

Szlovák Nap Csorváson diószegi vendégekkel

A Csorvási Szlovák Önkormányzat 22. alkalommal rendezte meg szombaton a Szlovák Napot. A programon részt vett a város testvértelepüléséről, Diószegről érkezett küldöttség is, benne Lengyelfalusy Imre és Horník Peter képviselőkkel és a szenior klub tagjaival.

Gajdács Pál

A Szlovák Nap késő délutáni programja a művelődési házban folytatódott

Fotó: Fotó: Juhász Istvánné

– Délelőtt látogatást tettünk Békéscsabán, ahol a Békés Vármegyei Nap programjait tekintettük meg – mondta Hugyik Erzsébet, a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke. – Ebéd előtt meghívott vendégeinknek megmutattuk a Szlovák Közösségi Házat és a Szlovák Emlékházat. Körünkben köszönthettük Paulik Antalt, parlamenti szlovák nemzetiségi szószólót, Vojtech Gergelyt, a Szlovák Köztársaság békéscsabai konzulját, Kraszlán Istvánt, a belügyminisztérium nemzetiségi oktatási főtisztjét, dr. Király Katalint, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet Igazgatóját és Fuhl Imrét, a Slovakum Kft. ügyvezetőjét.

Ebéd után az evangélikus templomban a vendégek szlovák és magyar nyelvű istentiszteleten vettek részt, melyen Nagy Zoltán, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperes prédikált szlovák és magyar nyelven, Zsíros Lilla a Csorvási Evangélikus Egyházközség lelkésze közreműködésével. 

Ezután a művelődési házban folytatódott a nap, ahol Vereskáné Salla Valéria alpolgármester köszöntőjét követően kulturális programon bemutatkozott a nagybánhegyesi Iglice, az Apró Iglice gyermek citeraegyüttes, a csorvási Nefelejcs Népdalkör és a telekgerendási Borouka Szlovák Pávakör. A csoportok fellépése előtt egy szlovák mese, és egy nagyon kedves magyar vers hangzott el. A Szlovák Nap vacsorával és bállal zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!