Bátorságra, szolidaritásra tanít a darab

2024.09.03. 19:49

Vuk, Fekete István rókája is színpadra áll

Kedden tartották a Vuk című mesemusical olvasópróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. A darabot, amely bátorságra, szolidaritásra tanít, október 11-én mutatják be.

dr. Nagy Szilvia

Seregi Zoltán igazgató, akit különleges kötelék fűz Fekete István regényeihez, kiemelte, az író egészen kivételes alakja a rendkívül gazdag magyar irodalomnak. 

Vuk, olvasópróba, Jókai Színház, Békéscsaba
Középen: Tarsoly Kriszta, Seregi Zoltán és Csík Csaba
Fotó: A szerző felvétele

– Ifjúsági regényeinek tartott írásai nemcsak a fiatalokhoz szólnak, hisz' csodálatos stílusban, elbűvölő természetleírások közepette vetíti az állatokra az emberi társadalom konfliktusait, élethelyzeteit, ami egyedülálló. A Vuk csodálatos regény, amiben írója a köztudatban negatív rókát jó tulajdonságokkal ruházza fel; a rókatársadalom felemelkedik. Ahogy Nádasdy Kálmán, egykori tanárom fogalmazott; mindenkinek megvan a maga vacak kis igazsága, így a rókáknak is. Nagy boldogság, hogy a darabot műsorra tűzzük – részletezte Seregi Zoltán, aki a 2000-es évek elején rendezte már a Vukot a Jókaiban. Hozzátette: idén évfordulós is Fekete István, ami plusz indok arra, hogy foglalkozzanak munkásságával. 

 – Petrovszki Árpád tervezi a jelmezeket, Bajnay Beáta készíti a koreográfiát. Vukot Szász Borisz, Karakot Lévai Attila, Cselét Kiss Viktória, Nyaut Fehér Tímea, Cint, a mezei pockot Szabó Lajos, Sutot, a farkatlan rókát Szabó Zoltán, Vahurt a házörzőt pedig Balázsi Róbert játssza – ismertette a szereposztást. 

A Vuk az ősök tiszteletére, a bátorságra, a szolidaritásra, tanít

Tarsoly Krisztina rendező hangsúlyozta, a mindenki által ismert, gyönyörű állatmese kicsiknek és nagyoknak is szól, bölcsességekre – bátorságra, szolidaritásra, emberi humanizmusra – tanít. 

– Fekete István állatokkal való találkozása egész életében fontos volt, nagyon korán összehangba került, szerelembe esett a természettel. Vuk történetén nemzedékek nőttek fel, bízom abban, hogy ez az átirat is sokakhoz eljut – tette hozzá. Elárulta, az egész előadást áthatja majd a természetközeli hangulat, ami a díszletben, a mozgóképekben is megnyilvánul. 

– Ami nem természetes, az épp a simabőrű világa. Az ember mindenbe belenyúl, felbontja a természetes harmóniát, így az ő miliője lesz a színpadon rajzolt. Fekete István az egyik legolvasottabb írónk, könyvei rendkívül nagy példányszámban jelentek meg itthon és külföldön is. Néhány regényéből filmet készítettek, a legnépszerűbb animációs rajzfilm is a Vuk. A darabban mindenkinek lesz külön karaktere, ami emberi tulajdonságokat is hordoz. Fordulatokkal, felismerésekkel tűzdelt fejlődéstörténetet viszünk színre, amiben az árva róka sorsát az első lépésétől a felnőtté válásáig nyomon követhetjük. Vuk megtanulja, mit jelent a család, mit jelent egy mestertől, a bölcsebbtől tanulni, ezt mi mesemusicalen keresztül, játékos formában, természetesen üzenjük meg – fejtette ki.

Fekete István egyszerűbben közölte az igazságokat

Csík Csaba szerző kiemelte, Fekete István munkásságában és szellemiségében a hagyománytisztelet volt nagyon erős. Az akkori rezsim nem nagyon engedte működni, így visszavonult a gyerekirodalomba, ahogy például Szepes Mária is. 

– Egyszerűbben közölte az igazságokat, tanított az ősök tiszteletére, amire a Vuk csodálatos példa. A gyerekszínpadon folyton-folyvást változás, sűrű látvány, élettel teli nyüzsgés kell. Az én feladatom volt, hogy az átirat illeszkedjen Fekete világába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!