Munkácsy Mihály Múzeum

2 órája

Chipekkel szerelték fel a csabai múzeum állandó kiállítását, több információt nyújtanak

Több tartalommal, az olvasnivalók mellett fényképek, videók és hangok sokaságával vértezték fel a békéscsabai múzeum állandó kiállítását. A kontinensen egyedülálló, de világszinten is ritkaságnak számító megoldásról, az NFC-technológiát és chipeket bevető újításról csütörtökön beszéltek a Munkácsy Mihály Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor elmondta, az állandó kiállításoknak is szükséges megújulniuk, ami nem feltétlenül több tárgyat jelent. QR-kódok segítségével is sok tartalmat meg lehet osztani, de van ennél sebesebb megoldás. Az NFC-technológia és chipek segítségével a mondhatni tartalomkészítés és -átadás egyszerű, nem igényel sok technikai hátteret. Hangsúlyozta: olyan pluszt nyújtanak a látogatóknak, ami miatt érdemesebb több időt tölteniük az intézményben. 

chip, múzeum, kiállítás, Munkácsy Mihály Múzeum
A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor mutatta, hogy a chipek segítségével fotót, videót, hangot is adnak a kiállított tárgyak és a kiírt szövegek mellé. A kihelyezett gramofont is nemcsak szemügyre lehet venni, de zenét is lehet – közvetett módon – rajta hallgatni. Fotó: Licska Balázs

Chipek kerültek az állandó kiállításba

A Color in Press Kft. ügyvezetője, Kiss Csaba elmondta, a telefonos fizetéseknél alkalmazott NFC-technológiát hozták el a Munkácsy Mihály Múzeumba. Az állandó kiállításba chipek kerültek – amelyek strapabírók és viszonylag olcsók –, és azokhoz közel kell tartani a telefont, és így a látogatható plusz tartalmat kaphat: fényképet, videót, hangot. A chipeket névjegykártyákon helyezték el, amelyeken pár szóval, egy képpel jelezték, hogy mi a plusz információ. Az intézmény szakemberei pedig kaptak egy tartalomfejlesztői felületet, tehát a tartalom módosítható, bővíthető.

Elég egy okostelefon és internetelérés

Összesen 53 chipet raktak ki a tárlatokban, jellemzően az állandó kiállításban. Hozzátették, hogy a látogatók részéről mindössze okoskészülékre, például telefonra, illetve internetelérésre van szükség – de ez is biztosított, mivel van ingyenes wifi a Munkácsy Mihály Múzeumban –, illetve esetleg a készülék beállításain kell módosítani. Alkalmazást nem kell letölteni. Azt remélik, hogy az újításnak, a több és izgalmasabb tartalomnak köszönhetően több minőségi időt töltenek majd a múzeumban az érdeklődők, és idővel többen is érkeznek. 

Görögül, svédül is felolvassák az információkat

Az egyik legfontosabb az újításban, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállítását az eddiginél lényegesen több nyelven lehet megismerni. A szöveget a mesterséges intelligencia segítségével fordították le, és szintén a mesterséges intelligencia olvassa fel azokat. Bár rengeteg nyelvet be lehet állítani, nem törekedtek a teljességre, de a környező országok nyelvei mellett elérhetők a tudnivalók például franciául, spanyolul, olaszul vagy éppen svédül, görögül is. 

Megszólal az aranysakál és a gramofon is

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója aztán be is mutatta, hogy miben nyújt pluszt a látogatók számára az újítás. Az állandó kiállításban a Körösök völgye állatvilágát is megjelenítik. Most a chipek segítségével az állati hangok szintén elérhetővé váltak, megszólaltatható 22 állat, a vörös rókától a bölömbikán keresztül az aranysakálig. A régészeti részlegnél pedig egy gepida ásatásról tekinthető meg egy videó a látogató kezében lévő okostelefonon. A kihelyezett gramofont pedig nemcsak szemügyre lehet venni, de zenét is lehet – közvetett módon – rajta hallgatni.

Fényképeket, videókat adnak a tárgyak mellé

A jövőben elképzelhető, hogy az időszaki kiállításokat is felvértezik ezzel a módszerrel, az NFC-technológiával és chipekkel – erről szintén beszélt dr. Bácsmegi Gábor. Megjegyezte, hogy a második világháborús tárlatban immár el is helyeztek két chipet:

  • az egyik segítségével több információ olvasható, illetve több korabeli fénykép is látható Békéscsaba 1944-es bombázásáról;
  • a másiknak hála pedig megismerhető a Békéscsaba határában lezuhant német gép és a pilóta története. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!