Bemutató

3 órája

A Vuk fordulatokkal, felismerésekkel tűzdelt zenés utazást ígér - galériával, videóval

Szerdán tartották a Vuk sajtónyilvános főpróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. Fekete István örök klasszikusában kitárulkozik a bölcs természet, a gyerekek végig követhetik a kisróka, Vuk felnőtté válását. A Tarsoly Krisztina által rendezett mesemusical bemutatója október 11-én lesz a nagyszínpadon.

dr. Nagy Szilvia

Vukot Szász Borisz, Karakot Lévai Attila, Cselét Kiss Viktória, Nyaut Fehér Tímea, Cint, a mezei pockot Szabó Lajos, Sutot, a farkatlan rókát Szabó Zoltán, Vahurt a házőrzőt pedig Balázsi Róbert játssza. A Vuk cselekménye kalandos, a legfontosabb emberi értékekre fókuszál. Fehér Tímea színművész elmondta, a darabban megformált állatok egytől egyig emberi tulajdonságokkal rendelkeznek, értéket, üzenetet közvetítenek a gyerekeknek.

Vuk
A Vuk színpadképe a vetített erdő, ami a színészek mesés jelmezével, kellékeivel egészül ki. Fotó: Szilágyi Viktor

– A próbafolyamat során az ember szépen lassan megismeri a karakterét és magáévá is teszi. Érzelmileg közel állok a macskákhoz, Nyau-ba is becsempészek kicsit a saját személyiségemből – emelte ki a színművész, aki szerint az egész történet csodálatos. 

A Vuk örökérvényű értékekre tanít

– A Vuk gyerekként, sőt, szülőként is meghatott. Az örökérvényű bátorságot, a szolidaritást, a hűséget üzeni meg, amiknek a fontossága sosem változik – fűzte hozzá.

A főszereplő Szász Borisz gördülékenynek, ugyanakkor intenzívnek, embert próbálónak élte meg az elmúlt időszakot, a próbafolyamatot. Testileg-lelkileg megterhelő a szerepe, sokat kell a földön lennie, másznia, bukfenceznie, ugrálnia, futkároznia, emellett rengeteget énekel, beszél is a darabban.

– Tizennyolc jelenet van, ebből tizennégyben szerepelek. Napi három előadást játszunk majd, a játékidő több, mint 77 százalékában jelen leszek. Eredendően is sokat sportolok, heti négy súlyzós edzést tartok és háromszor kardiózok, ám amit a Vuk követel, egészen másfajta edzettség és mozgásforma. Sok nyújtással próbáltam erősíteni magam  – részletezte a színész. Hozzátette, nagyon várja a gyerek reakcióját, külön hangsúlyt fektetett Vuk gyermeki, kölyök énjére.

– Nagy kedvencem a mesemusical elején elhangzó, szívbe markoló dal, amikor Vuk egyedül találja magát, várja vissza az édesanyját – emelte ki.

 

Dalok, narrációk törik meg a történetet

Tarsoly Krisztina rendező fordulatokkal, felismerésekkel tűzdelt fejlődéstörténetet ígért: elmondta, az árva róka sorsát az első lépésétől a felnőtté válásáig nyomon követhetik a nézők.

– Sok olyan szál van a Vukban, amivel a hétköznapi ember is azonosulhat. Csík Csaba történetvezetését dalok törik meg, amik elvarázsolják a közönséget más-más helyzetekbe. Fekete István gyönyörű természetleírásait a színpadkép és a regényből idézett néhány narráció jeleníti meg – részletezte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!