Újítás

2024.08.08. 13:18

Sporthétfő: idén egy héten belül rendezik meg a programsorozatot

Új tematikával jelentkezik a sportos rendezvénysorozat Békéscsabán. A Sporthétfő során a megszokottól eltérően augusztus 26-tól 31-ig mutatkoznak be a csabai sportegyesületek, akik előbb hagyományosan a Szent István téren, majd zárásként az Árpád fürdőben egy családi nap keretében várják a sportolni vágyó fiatalokat.

Vincze Attila

A Sporthétfőkről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Békéscsaba alpolgármestere felidézte, hogy 10 évvel ezelőtt, 2014-ben kezdődött el a programsorozat a Szent István téren. 

sporthétfő, Békéscsaba, rendezvény
Dénes Lajos, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. gazdasági igazgatója, Szarvas János, a Békéscsabai Előre Úszó Klub vezetőedzője, Gura Norbert, a Békéscsabai Kosárlabda Klub vezetőedzője, valamint Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere ismertette a megváltozott Sporthétfő rendezvények programjait. Fotó: Bencsik Ádám

Varga Tamás kiemelte, a rendezvények azt a célt szolgálták, hogy a csabai sportszervezetek bemutathassák tevékenységüket, toborozhassanak, így sporttal teljen meg a város szíve, ezáltal is öregbítve Békéscsaba sportéletének hírét.

Mindez eleinte azt jelentette, hogy gyakorlatilag júliustól augusztus végéig minden hétfőn élettel telt meg a főtér. Azonban a július a nagy kánikula és a szabadságolások miatt mindig egy kicsit nehézkesebb volt, emiatt változtattunk a lebonyolításon, legutóbb már augusztus végén, szeptember elején rendeztük meg az alkalmakat.

 Megjegyezte, hogy ez ugyan jónak bizonyult, azonban az egyeztetéseket követően arra a megállapításra jutottak, hogyha egy hétre koncentrálva, augusztus végén zárnák a nyarat egy komplex programsorozattal és így indulhatna el a sportszezon, illetve a tanév, akkor az mindenki számára hatékonyabb lenne. – Így született meg a Sporthét koncepciója 5+1 napon keresztül, ami azt jelenti, hogy augusztus 26-tól 29-ig közel félszáz sportszervezet fordul majd meg a Szent István téren, ezt követően augusztus 30-án a kosarasok veszik birtokba a főteret, augusztus 31-én pedig a vizes sportoké lesz a főszerep az Árpád fürdőben – ismertette. Hozzátette, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az úszóknak és a vízilabdázóknak nem feltétlenül a belvárosi térköveken kell megmutatniuk tudásukat, a medencék ugyanis sokkal autentikusabb környezetet biztosítanak ehhez.

A korábbi Sporthétfőkhöz hasonlóan kosárpalánkokat is telepítenek a Szent István térre

Gura Norbert, a Békéscsabai Kosárlabda Klub vezetőedzője arról tájékoztatott, hogy augusztus 30-án a délelőtti órákban várják majd a sportág iránt érdeklődő fiatalokat, de akár az idősebbeket is. A téren négy kosárpalánkot állítanak fel, ahol az utánpótláskorú, igazolt játékosaik 3 a 3 elleni mérkőzéseket vívnak majd. Emellett másik két kosárpalánkot is biztosítanak a játékra nyitott érdeklődők számára, tehát bárki, aki arra jár, kipróbálhatja a kosarazást. Megjegyezte, hogy egyébként a 3 a 3 elleni játék 2017 óta már része az olimpiai programnak.

Az Árpád fürdőben mutatkoznak be a vizes sportágak

Az augusztus 31-i Árpád fürdőben rendezendő családi nap vizes programjairól a Békéscsabai Előre Úszó Klub vezetőedzője beszélt. Szarvas János kifejtette, hogy az előzetes egyeztetések alapján két részre osztják a programot: előbb a hátsó élménymedencékben a kicsik számára vízhez szoktató foglalkozásokat tartanak majd, ezt követően pedig az 50 méteres medencében a vízilabda egyesület egy bemutató edzőmeccset játszik, illetve ugyanott az úszó lub egy rögtönzött háziverseny keretében mutatkozik be. A rendezvény lebonyolításában és a gyerekfelügyeletben a Békéscsabai Senior Úszó Egyesület is a segítségükre lesz. A program 10 és 12 óra között tart majd, a részvételt előzetes regisztrációhoz kötik. – Bízunk benne, hogy átkerülve az aszfaltról a mi közegünkbe, a vízbe egy látványos és a vizes sportágakat még jobban népszerűsítő rendezvényt tudunk majd tartani az Árpád fürdőben – tette hozzá.

Családi nappal zárul a sportos programsorozat

Dénes Lajos, a fürdőt üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. gazdasági igazgatója hangsúlyozta, hogy a létesítmény 100 éves jubileuma alkalmából 2022-ben rendeztek először családi napot, melyet tavaly is megtartottak, az esemény idén most már a sportok jegyében telik majd. 

– Ez a program elsősorban a gyermekeknek szól, hiszen a fiatalok számára számos aktivitásforma elérhető lesz a vízben, de a parton ugrálóvár, aquafitness, pingponglabda-vadászat ajándékokkal, illetve zenés kívánságműsor is várja majd a látogatókat – fogalmazott. Megjegyezte, hogy a gyermekeket kísérő felnőtteket kedvezményes áron engedik majd be a fürdőbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában