Súlyemelés

2024.08.15. 11:54

Békéscsabai emelők sikeres csúcstámadása

A békéscsabai Fekécs Noel az ifjúsági, Gulyás Milán a serdülő súlyemelőknél lett az abszolút verseny győztese az elmúlt hétvégén lezajlott kecskeméti 24. Messzi István-emlékversenyen.

Gajdács Pál

A korosztályos Európa-bajnok Gulyás Milán tartja jó formáját

Forrás: Forrás: Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE

A szöuli olimpián ezüstérmes, 29 évesen elhunyt súlyemelő, Messzi Istvánról elnevezett kiemelt országos versenyen öt fiatal indult a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE-ből. 

A nőknél az ifjúsági korú Szabadi Luca a +81 kg-ban beállította egyéni csúcsát, szakításban 56, lökésben 75, összetett 131 kg-ot teljesítve és meg is nyerte a versenyt.

A fiúknál Bökfi János tanítványai közül Gulyás Milán erre a versenyre súlycsoportot váltott, a 81 kg-ból felugrott a 89-be (a mérlegelésnél 82,50 kg volt a testsúlya) ahol az országos csúcs megdöntése volt a cél az aranyérem megszerzésén kívül. Ez sikerült is (szakítás: 111 kg; lökés: 145 kg; összetett: 256 kg).

– Szakításban 105 kilón kezdtünk, majd egyből az országos szakító csúcs következett, amit Milán tökéletesen teljesített (régi csúcs 110 kg) – részletezte tanítványa versenyét Bökfi János edző. – A harmadik gyakorlatától visszaléptünk, amivel erőt tartalékoltunk a lökésre. Itt 134 kilón kezdtünk, majd a 141 következett, ami új országos csúcs. Ez sem okozott gondot, ezért bevállaltunk egy nagy ugrást, az új egyéni és országos csúcsot jelentő 145 kg-ra emeltettük a súlyt, ami tökéletesen sikerült (régi országos csúcs: 140 kg; régi egyéni csúcs: 144 kg). Milán négy csúcsot emelt és 16 kg-al megjavította a serdülő 89 kg-os súlycsoport összetett országos csúcsát.

Fekécs Noel öt jó gyakorlatával lökésben és összetettben országos csúcsot javított, szakításban egyéni rekordbeállításig jutott az ifi 61 kg-ban. Lökésben kétszer is rá tudott tenni a meglévő lökés-csúcsra. Kezdésnek 114 kg-ot kértek, amit nagyon lazán végre is hajtott. Jöhetett a csúcshódítás! A 121 kg az izgalom miatt technikailag nem tökéletes felvétel után kiváló kilökés következett és egy kg-al megjavította a korábbi hazai rekordot. A harmadik 123 kg-os gyakorlatot már megnyugodva hibátlanul, mindenkit meglepve teljesítette (szakítás: 90 kg; lökés: 123 kg; összetett: 213 kg).

Az ifjúsági 73 kg-ban induló Fekécs Gergő a jövő héten megrendezésre kerülő ORV-re hangolódott. Betegsége miatt csak két szakítást és két lökést vállalt, a biztonságos versenyzésre törekedve. Az első hely így is meglett, az abszolútban pedig a második helyen zárt testvére, Noel mögött (szakítás: 97 kg; lökés: 133 kg; összetett: 230 kg).

Demó András (ifjúsági 81 kg) öt jó gyakorlattal (szakítás: 90 kg; lökés: 100 kg; összetett: 190 kg), egyéni csúccsal győzött.

A serdülő korosztályban Gulyás Milán, az ifjúságiban Fekécs Noel lett az abszolút győztes. Gulyás, Fekécs Noel és Fekécs Gergő tagja az ORV-csapatnak, hozzájuk még csatlakozik Garamvölgyi Kasszandra, aki a tatai olimpiai edzőtáborban készül.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában