Vívás

2024.09.12. 15:21

Sokan váltanak korosztályt a békéscsabai pengeforgatóknál

Új szezon kezdődik a vívásban, a párbajtőrözők is készülnek az első versenyekre. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia elsősorban utánpótlás-nevelő műhely, ahol többségében vannak a fiatalabbak. Mecskó Máté, az AVA edzője a korosztályváltások miatt ugyanolyan izgalommal várja a kezdést, mint tanítványai.

Gajdács Pál

Csarnai Roland, Kovács Benedek, Kollár Milán és Pataki Anna

Mecskó Máté elmondta, hogy nagyon sokan váltanak korosztályt, ami mindig egy mérföldkövet jelent egy vívó életében, legyen az törpici, serdülő, vagy éppen ifjúsági korú.

– A törpiciből „öregedtek” ki legtöbben, akik szeptembertől már a gyermek korosztályban versenyeznek tovább – mondta Mecskó Máté. A korosztályos bajnokságig ugyanúgy az egykori Olimpici Grand Prix rendszerében versenyeznek majd, mint eddig.

A még a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző magánkezdeményezésére 2006-ban elindított sorozat idéntől kissé átalakul és Kulcsár Győző Körversenyként megy tovább, nagyjából ugyanazokon a helyszíneken, ahol eddig. A volt Olimpici a törpici, a gyermek, az újonc és a serdülő korosztálynak biztosít állandó versenyzési lehetőséget.

– Az első versenyt – ahogyan tavaly, úgy idén is – Hajdúhadházon rendezik meg október 4. és 6. között – tájékoztatott az AVA edzője. – Békéscsaba továbbra is ott szerepel a versenynaptárban, a tervek szerint 2025. május 9. és 11. között ad majd otthont a viadalnak. Szeretnek ide jönni a vívók, a csapatok, mindig jó hangulatú verseny a csabai.

Az első idei megmérettetésre szeptember 28-án Budapesten kerül sor, amikor a serdülő és kadet Magyar Kupa 1. fordulóját rendezik.

A jó szereplést egy jó felkészüléssel igyekeztek megalapozni a békéscsabai pengeforgatók.

– A felkészülést már augusztus elején elkezdtük, napi két edzéssel, ezen belül sok futással – beszélt az elmúlt hónap munkájáról Mecskó Máté. – Rendszeresen kijártunk a Csaba Parkba futni. A serdülők közül négy vívó, Kollár Milán, Csarnai Roland, Pataki Anna és Kovács Benedek a keszthelyi edzőtáborban töltött el néhány napot, ahol az Ferencváros, a Balaton és a Tapolca, valamint külföldi vívók társaságában készülhetett. A többiek közben itthon folytatták a munkát. Augusztus végén aztán a penge is a kezekbe került, s innentől már a vívás taktikai része következett. Konkrét célt nem akartunk megfogalmazni, a legfontosabb, hogy mindenki tovább fejlődjön – zárta mondandóját az Alföld Vívó Akadémia edzője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában