Torna

2024.09.02. 13:34

Ónodi Henrietta számára egy igazi maraton, hogy meggyógyuljon – videóval

Az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok, az 1992-es barcelonai olimpia hőse, Ónodi Henrietta március végén egy floridai élelmiszerboltban szívrohamot kapott, kórházba szállítás közben többször is újra kellett éleszteni. Ónodi Henrietta nővére, Ónodi Klausler Barbara beszélt az állapotáról az ismert riporternek, Vujity Trvtkónak.

Gajdács Pál

– Egy ilyen súlyos agysérülés, nagyon-nagyon hosszú idő, egy maraton, hogy a Heni rendbe jöjjön. Azt, hogy meddig jutunk el nála a fejlődésben, még nem tudjuk – az Amerikában élő Ónodi Klausler Barbara, Ónodi Henrietta testvérének szavai ezek. 

Ónodi Henrietta, tornász, gyógyulás, olimpiai bajnok, agysérülés
Itthon és az Egyesült Államokban is nagyon sokan szorítanak azért, hogy Ónodi Henrietta felépüljön. Fotó: MTI-archív

Azon a bizonyos március 28-ai napon a bajnoknő kómába esett, állapota két hónapon keresztül válságos volt. Most, öt hónappal a drámai történések után Henrietta magánál van, érzékeli a külvilágot is. Testvére, a szintén Amerikában élő Ónodi Klausler Barbara kérésére és szervezésében Vujity Trvtko meglátogatta őt egy észak-floridai Jacksonville városában lévő, minden szükséges eszközzel felszerelt rehabilitációs klinikán.

Heni pár szót tudott mondani

A riporter Barbarával felment a klinika 4. emeletére ahol Henrietta ébren fogadta, a szeme élénk volt és nehezen érthetően, pár szót is mondott hol angolul, hol magyarul. Többször elmosolyodott. A bajnoknő állapota stabil, de szállítani nem lehet. 
Barbara elmondta, hogy a beszélgetés napján Heni jobb állapotban volt, mint egy nappal korábban, bár akkor mosolygott, jó kedvű volt, de a vérvétel után be kellett fejezni a látogatást. Barbarát felismerte, de Barbara férjét már nem. A hat hónappal ezelőtti állapotához képest nagyon sokat fejlődött, de szerinte még nagyon hosszú út áll előtte.
– Kifizettük a tizenhét napos kezelést a jacksonville-i Brooks intézetben, aminek jövő pénteken (szeptember 6-án – a szerző) vége lesz és Heni haza fog kerülni, de szóba került egy következő kéthetes kúra is, ahogy javul az állapota, ha az anyagi feltételek ezt megengedik – mondta Henrietta nővére.

Ez történt a tragikus március 28-án

Elment vásárolni a helyi élelmiszerboltba, ahol összeesett, leállt a szíve. Hogy milyen gyorsan jöttek ki a mentők, soha nem tudtam meg. A mentőben még háromszor leállt a szíve, ez is jelzi, hogy mennyire súlyos volt az állapota. A helyi Lake City-i kórházban stabilizálták az állapotát, majd átvitték a ganesville-i kórházba, ahol megállapították az egyik artériában a kilencven, a másikban a nyolcvan százalékban az elzáródást.

Mint a testvére mesélte, Henit azonnal megoperálták, majd onnantól megkezdődött a küzdelem. Majdnem két hónapig kómában volt, az agysérülése mértékét az oxigénhiány miatt nem tudtuk felmérni addig, amíg magához nem tért. Két hónap után derült ki, milyen komoly agysérülése van – emlékezett vissza a megrendítő pillanatokra.

Békéscsaba tízezer dollárral támogatja

Sokan támogatják a bajnok gyógykezelését, a Magyar Olimpiai Bizottság 10 ezer dollárral, de ugyanennyivel Békéscsaba városa is, ahol Heni 2008 óta díszpolgár. Kondoros – ahonnan az Ónodi család származik – is támogatást nyújtott. A kezelései kifizetéséhez még további adományokra is szükségük van. Eddig valamennyivel több mint 10 millió forintot fizetett ki Barbara az adományozók segítségének köszönhetően a klinikának, amely a legjobb Floridában. Az is felmerült, hogy a gyógykezelése Magyarországon folytatódjon, de jelenleg nincs olyan állapotban Henrietta és az anyagi támogatás sem tart még ott, hogy haza tudják szállítani. Csak a hazaszállítás mintegy 160 ezer dollárba kerülne. Az olimpikonnak három 20 év alatti – 13, 17 és 18 évesek – gyermeke is van, akik jelenleg az édesapjukkal élnek.

A fiatalabbak egy része már nem biztos, hogy tudja, ki Ónodi Henrietta

Sokan, a fiatalabb generáció már nem biztosan tudja, hogy ki is Ónodi Henrietta.

Heni egy fantasztikusan őszinte, segítőkész, vidám nő. Az elsők között volt, ha segítségről volt szó, ott állt mindig az első sorban. Fantasztikusan jólelkű, jószívű, csodálatos anyuka volt... Most is az, de valójában ezt az anyaszerepet nem tudja most teljességében betölteni 

– jellemezte Barbara a beszélgetésben a testvérét.
Nagyon magas az intelligenciája, jellemző, hogy még ilyen sérülésnél is még ott van az intelligenciája. – Ha egy pohár vizet viszel neki, megköszöni – mesélte tovább a tornásznő nővére. A torna után Ónodi Henrietta csendesen élt kint az Egyesült Államokban, amint megszülettek a gyermekei. Lake City-ben senki sem tudta róla, hogy egy olimpiai bajnok, azonban a magyarországi sporttörténéseket nyomon követte. A gyermekei születése után egyre kevesebbet járt haza Magyarországra. 

Barbara így látja Heni gyógyulását

– Nem akarok negatívan gondolkozni erről, hogy mi lesz majd, nagyon kevés idő telt még el ahhoz, hogy azt mondjuk, itt a vége, eddig jutunk el vele. Az ő sérüléséhez mérten az az idő, ami eltelt, az nagyon kevés. Valakinek hat-nyolc évébe is beletelik, hogy felépüljön, nagyon az elején vagyunk még. Mindenki biztat bennünket. Abban reménykedünk, hogy egy pár év elteltével valamilyen formában Heni újból anyuka tud majd lenni a gyerekeknek. Ezeknek a gyerekeknek még szükségük van az anyukájukra. Még az sem volt biztos két hónapig, hogy életben marad, amikor a kómából kijött, és láttuk az agysérülését, onnantól, hogy most hol tartunk, ez fantasztikus – mondta.
– Voltak előjelei a betegségének, én még tíz évvel visszamenőleg is gondolkodtam. Panaszkodott fáradtságra, én is láttam, hogy fáradékony volt. Panaszkodott hasfájásra is, de hogy miért nem fordult orvoshoz, nem tudom – magyarázta a riporternek, hozzáfűzve, édesapjuk korai levesztését sem heverte teljesen ki, emiatt sem járt szívesen orvoshoz – magyarázta Ónodi Klausler Barbara.

Trvtko két előadást is tart Békéscsabán

Vujity Trvtko jelezte, hogy szeptemberben kétszer is előadást tart Békéscsabán, ami jótékony célokat szolgál. Aki akar és tud segíteni, az az Ónodi Henrietta gyógykezelésére létrehozott oldalon teheti meg.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában