Fejlődő utánpótlás

1 órája

Átadták a csabai labdarúgó akadémia új csarnokát

Ünnepélyes keretek között adták át a Békéscsabai Labdarúgó Akadémia Utánpótlás Központjának csarnokát pénteken. A bemutató mérkőzésekkel tarkított eseményen a magyar labdarúgás ikonjai is részt vettek, úgy mint Gellei Imre volt szövetségi kapitány, Csank János, az Előre egykori kupagyőztes csapatának edzője vagy Mészöly Géza korábbi magyar válogatott labdarúgó. A Békéscsabai Labdarúgó Akadémia új létesítménye 354 millió forintból készült el.

Vincze Attila

A Békéscsabai Labdarúgó Akadémia elnöke beszédében kiemelte, 15 évvel ezelőtt azt a stratégiai célt tűzték ki maguk elé, hogy párhuzamosan fejlesztik a szakmai munkát és az infrastrukturális körülményeket. Dr. Kovács Mihály előbbivel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg 527 gyermek sportol az akadémián, ezzel Békés vármegye legnagyobb utánpótlás-nevelő intézményének számít. Mint mondta, másfél évtizede még az Előrében egy gyermek sem volt, ahhoz képest kell értékelni ezt a számot. 

Békéscsabai Labdarúgó Akadémia, labdarúgás, átadó
Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere, dr. Kovács Mihály, a Békéscsabai Labdarúgó Akadémia elnöke és Dankó Béla országgyűlési képviselő, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, a Békés Vármegyei Labdarúgó Igazgatóság társadalmi elnöke adták át az új létesítményt. Fotó: Vincze Attila

Kifejtette, hogy nem csak labdarúgókat igyekeznek nevelni, hanem komplex képzési, nevelési programot valósítanak meg, hiszen a gyermekek részére egyebek mellett biztosítanak például kollégiumot, mentorpszichológust, táplálkozási szakértőt is. Az elnök rámutatott, hogy évről évre számos gyermekük kerül el kiemelt akadémiákra, így elmondhatjuk, hogy ma már kevés ilyen hely van, ahol ne lenne csabai növendék. Ugyanakkor fontos feladatuknak tartják, hogy a helyi felnőtt csapat számára is kineveljék a tehetségeket.

A Békéscsabai Labdarúgó Akadémia új csarnokának helyén 15 éve még szemétlerakó volt

A fejlesztéseket illetően arról beszélt, hogy 15 évvel ezelőtt a csarnok helyén illegális szemétlerakó volt, mely területet a TAO-s partnerek és az önkormányzattal való összefogás révén sikerült átalakítani. 

Az Előre szlogenje, hogy együtt erősebbek vagyunk, ez a fejlesztés is ezt szimbolizálja. A mai nap  mérföldkő az akadémiánk életében, négyéves munka végére értünk. 

Dr. Kovács Mihály hangsúlyozta, hogy a létesítmény hiánypótló beruházás, hiszen télvíz idején a gyermekek számára nem tudták a szükséges pályafeltételeket biztosítani. Szót ejtett arról is, hogy az akadémia januártól megkapja a szomszédos lőtér területét, így a következő években ott is lesznek majd fejlesztések.

Ismert labdarúgó szakemberek, köztük Csank János (balra) is részt vett az átadón. Fotó: Vincze Attila

14 év alatt 1500 futballpálya épült és több mint 3000 újult meg Magyarországon

Dankó Béla országgyűlési képviselő, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, a Békés Vármegyei Labdarúgó Igazgatóság társadalmi elnöke köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy az új létesítmény hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben minél eredményesebb és minél több jó labdarúgót tudjanak nevelni Csabán a magyar foci számára. Elmondta, hogy 14 évvel ezelőtt az elnökség komoly célokat tűzött ki maga elé, fontos volt mindenekelőtt az állapotfelmérés a magyar labdarúgásban, láttak jó és kevésbé jó példákat is. Szerinte az viszont mindenképpen látszott, hogy el kell indítani a tömegesítést, hiszen az igazolt labdarúgók száma nem volt elegendő ahhoz, hogy olyan merítést biztosítson a hazai labdarúgás számára, amiből minél több nagy tehetség nőhet ki. Hozzátette, hogy nagyon fontos volt az infrastrukturális feltételek javítása is, megvizsgálva a sportlétesítményeket a legkisebb amatőr pályáktól a stadionokig, majd megállapították, hogy bizony rájuk fért egy komolyabb felújítás. 

Korszerű körülmények között készülhetnek az ifjú futballisták Fotó: Vincze Attila

Ahhoz, hogy meg tudjuk mozgatni a fiatalokat, manapság már olyan körülményeket kell biztosítani, amivel el tudjuk csábítani őket a számítógép elől, az online világból, ami nem egy egyszerű feladat, de csak így lehet a labdarúgásnak is utánpótlása. 

Dankó Béla továbbá kifejtette, hogy az elmúlt években a programok keretében 

  • közel 1500 új futballpályát építettek 
  • és közel 3100 pályát újítottak fel, így gyakorlatilag a legkisebb településeken is történtek fejlesztések.  

Az akadémia új csarnokának felépítését két ütemben 354 millió forinttal támogatta a hazai labdarúgó szövetség.

Az akadémia új létesítménye a város és a térség új ékessége 

Békéscsaba alpolgármestere arról beszélt, hogy a létrejött fejlesztést három gondolat köré lehet fűzni, amik a futball iránti szeretet, a sok munka és a koncepciózus stratégiai gondolkodás. Elmondta, hogy azok akik elkezdték a fejlesztéseket és alakítják az akadémia mindennapjait, imádják ezt a sportot és próbálják ezt a szeretetet, tudást átadni a legfiatalabbak számára. Emellett megtanítják őket a munka becsületére is, hisz rengeteg munka van abban, hogy most itt állhatnak, hisz láthattuk, honnan indult ez az építkezés, illetve hol és hova tart, ami üzenet a fiataloknak is, hogy munka nélkül nincs siker. Kiemelte, hogy egy jó példát láthatunk arra, hogy lépésről lépésre épül, szépül, fejlődik ez a létesítmény, ami ékessége nem csak Békéscsabának, hanem a térségnek és országos szinten is. Nem lehet annál jobb példa az adófizetők pénzének hasznosulására, mint, hogy 500 gyermek a sport iránti alázat mellé tudást is kap, így olyan komoly munícióval indulhatnak el, amelyből aztán lehetnek Szoboszlaik, Willy Orbánok, Pásztor Józsefek, Mészöly Gézák, de legalábbis a társadalom hasznos tagjává válhatnak – osztotta meg gondolatait az alpolgármester.
Az esemény végén egy nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták az akadémia új csarnokát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában