Atlétika

2 órája

Magyar bajnok a Békési DAC leánycsapata

Bár már javában benne járunk az őszben, még rendeznek versenyeket pályaatlétikában, a legutóbbi hétvégén az U20-as, U18-as és U16-os ügyességi és gátfutó csapatbajnokságot Nyíregyháza városában. A Kis-Kovács Károly által felkészített Békési DAC leány gyalogló csapata nagy sikert érte el, hiszen a klub idei második országos bajnoki aranyérmét szerezte meg.

Gajdács Pál

Az egyébként is kivételesen eredményes évet záró Békési DAC reménységei közül ezúttal az U16-os gyalogló lányok tettek ki magukért leginkább, hiszen az idényben a klub második országos bajnoki aranyérmét szerezték meg. 

Békési DAC, gyaloglók, országos bajnokság
Az országos bajnok Békési DACgyaloglói edzőjükkel, Kis-Kovács KárollyaL
Fotó: Békési DAC

A Békési DAC mindhárom gyaloglója egyéni csúcsot ért el

A csapat mindhárom tagja, Kelemen Bernadett (aki az egyéni legjobb eredményt érte el), Sánta Sára és Borbély Emília egyéni csúcsot ért el a 3000 méteres gyaloglásban. Edzőjük, Kis-Kovács Károly különösen büszkén adta át a csapat tagjainak az aranyérmet, hiszen unokája, Sára is tagja volt a győztes teamnek.

Az U18-as fiú súlylökők bronzéremmel gazdagodtak. Emellett a Wágner Ádám, Garai-Balázs Endre és Telegdi Bence alkotta csapat még diszkoszvetésben is versenyzett, és bizony nem sok hiányzott ahhoz, hogy ne ötödik, hanem dobogós legyen. Wágner Ádám mindkét dobószámban ismét a mezőny legjobbja lett. Ádám fantasztikus évet zárt, hiszen nyolc országos bajnoki érmet nyert és bemutatkozott a válogatottban is.

Eredmények. Leányok. U16. 3000 m-es gyaloglás: 1. Békési DAC (Kelemen Bernadett, 17:17,24, Sánta Sára, 17:24,78, Borbély Emília, 20:05,39. Fiúk. U18. Súlylökés: 3. Békési DAC (Wágner Ádám, 15,27 m, Garai-Balázs Endre, 11,35 m, Telegdi Bence, 10,83 m. Diszkoszvetés: 5. Békési DAC (Wágner Ádám, 45,41 m, Telegdi Bence, 30,37 m, Garai-Balázs Endre, 29,00 m).

Néhány nappal korábban nagy sikernek örülhettek a békési atléták a szintén Nyíregyházán megtartott V-VI. korcsoportos MVM Atlétikai Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság diákolimpia országos döntőjén. A békési Gál Ferenc Technikum iskola színeiben induló versenyzők súlylökésben és diszkoszvetésben jutottak be az ország legjobb 12 csapata közé. Wágner Ádám, Borbély István, Telegdi Bence, Wágner Balázs és a békéscsabai Deák Lóránt, szinte hihetetlen, két és fél méteres előnnyel nyerte meg a versenyt és lett országos diákolimpiai bajnok. Mindenki vagy egyéni csúcsot dobott, vagy nagyon közel állt hozzá. Súlylökésben is remekül teljesített a csapat és a remek 2. helyet szerezte meg. Csapatuk csaknem megegyezett a diszkoszvetővel, annyi különbséggel, hogy Wágner Balázs helyett a kitűnő súlyemelő, Fekécs Gergő versenyzett. Mindkét számban Wágner Ádám érte el a legjobb egyéni eredményt.

Békési eredmények. Diszkoszvetés: 1. Gál Ferenc Technikum, Békés 35,70 m-es átlag (Wágner Ádám, 43,35 m; Deák Lóránt, 36,92 m; Borbély István, 35,46 m; Telegdi Bence, 27,07 m; Wágner Balázs, 26,05 m). Súlylökés: 2. Gál Ferenc Technikum 11,80 m-es átlag (Wágner Ádám, 14,12 m; Deák Lóránt, 12,55 m; Telegdi Bence, 10,71 m; Fekécs Gergő, 9,82 m; Borbély István, 9,65 m.

Október első hétvégéjén Kecskeméten rendezték meg a többpróba magyar bajnokságot, ahol két békési atléta is elindult. Durkó Szilárd az U16-osok hatpróba mezőnyében versenyzett és a 100 méteres gátfutásban 14,68 másodperccel remek egyéni csúccsal kezdett, majd ugyanígy legjobbját teljesítette távolugrásban (564 cm) és súlylökésben (10,32 m)is. A magasugrás a legerősebb száma, amit nagy fölénnyel nyert és beállította a legjobbját, a 181 centimétert és át is vette a vezetést. A 184 centihez pici szerencse hiányzott, hiszen kétszer is éppen, hogy nem sikerült a kísérlete, s mint kiderült, ez hiányzott a végén. A gerelyhajítás nem a tervek szerint alakult (24,86 m) és bár az 1500 méteren nagyot küzdött, 5:33,21 perces időt futott, végül mindössze kilenc ponttal lemaradva a harmadiktól, 2961 egységgel a 4. helyen végzett. Idén már másodszor szorult le a dobogóról leheletnyi különbséggel. Jövőre következik a tízpróba!

Az U14-es korosztályban élete első ilyen versenyén Rácz Balázs a négypróba „A” változatában állt rajthoz. A legjobban a 60 méteres gátfutásban szerepelt, ahol nagy egyéni csúcsot futott (10,08). A verseny végén a 20. helyen zárt a nagy mezőnyben.


 

RUNFOK 2.0 futóverseny Békésen

Október 19-én rendezik meg a RUNFOK 2.0 elnevezésű futóversenyt, Békésen, a dánfoki (Dánfok-RUNFOK, így jött a név) üdülő területén.

Egy „körözős” versenyről van szó, melyen a kör hossza 1394 méter. A szokásos 2, 3 (rajt 12 órakor), 5, 10 és 21 km-es távokon – melyeken 10 órakor dördül el a startpisztoly) kívül maratonon és egy 6 órás ultrán lehet rajthoz állni 8 órától, utóbbit párban is lehet teljesíteni. Az óvodások 13 órától 50 métert futnak az éremért. Mivel a RUNFOK a Békési DAC atléta toborzója is egyben, így lehetőség lesz kipróbálni a gerelyhajítást, diszkoszvetést és a súlylökést is, amiben a klub válogatott dobói segítenek. 

A helyszínen egészségügyi szűrést végeznek az érdeklődőknek, de lesz tárgynyeremény sorsolás is a távokat teljesítők között. Minden versenyt teljesítő befutó éremmel térhet haza.

Interneten nevezni október 17-én 12 óráig lehetséges, utána csak korlátozott számban a helyszínen.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában